Хиперпигментация на кожата – как да се справим успешно?

Обратно към Био блог
Хиперпигментация на кожата - как да се справим успешно?

Хиперпигментация на кожата – как да се справим успешно?

Какво е хиперпигментация?

Хиперпигментация наричаме появата на тъмни петна по кожата. В зависимост от степента на нарушение на кожния пигмент, хиперпигментацията може да засяга отделни части на тялото или цялото тяло. Появата й се дължи на високото производство на меланин – пигментът отговорен за цвета на кожата.

Хиперпигментацията е често срещано състояние и засяга хора с всякакъв тип кожа. Някои форми на хиперпигментация, като мелазма и слънчеви (старчески) петна, е по-вероятно да се появят на онези части от тялото, които са изложени най-често на слънчево лъчение – лице, ръце и крака. Други видове хиперпигментация се образуват след наранявания или кожни възпаления, като порязване, изгаряне, акне, лупус. Те могат да се появят навсякъде по кожата.

Наличието на повече пигмент в някои части на кожата е безопасно, но освен козметичен и естетичен проблем, поняко може да индикира медицинско състояние.

Видове хиперпигментация и симптоми

Има няколко вида хиперпигментация, като най-често срещаните са мелазма, слънчеви петна и хиперпигментация вследствие на възпаление. Причините за поява на всеки от видовете са различни, както и терапията и продуктите, които се прилагат, включително кремовете и козметичните процедури.

Мелазма – наричана още хлоазма или “маската на бремеността” – се характеризира с големи, тъмни петна, които може да се появят навсякъде по тялото, но най-вече по стомаха, лицето и челото. Смята се, че причината е хормонални промени по време на бременност и приемът на противозачатъчни. Хората с по-тъмна кожа са изложени на по-голям риск от мелазма. елазмата не предизвиква никакви симптоми. Но много хора се чувстват дискомфортно и не харесват външния вид на кожата.

Слънчеви петна – наричани още чернодробни петна или слънчеви лентигини, представляват  кафяви и черни точки или петънца, вследствие на прекомерно излагане на слънце. Обикновено се появяват по части от тялото, които са изложени на слънце – лице и ръце, тъй като се засилва производството на меланин.

Хиперпигментация причинена от възпаление – обикновено се появява по лицето и шията, вследсвие на травма от изгаряне или порязване, нараняване и възпаление на кожата, най-често при наличие на акне и екзема. Отново се обяснява с ускорен синтез на меланин в кожата.

Какви са причините за хиперпигментацията?

Основната причина за хиперпигментацията е високото производство на меланин в кожата. Меланинът е пигмент, който придава цвят на кожата. Произвежда се от кожни клетки, наречени меланоцити. Няколко са различните състояния и фактори, които могат да доведат до промени в синтеза на меланин в тялото ни.

Измененията в нивата на хормоните по време на бременост могат да засегнат производството на меланин при някои жени. Хиперпигментацията може да е пряк резултат от хормон с повишено ниво в тялото, който рефлектира върху повишен синтез на меланин. От друга страна, прекомерното излагане на слънце увеличава количеството на меланин в кожата.

Болестта на Адисън е рядко, ендокринно заболяване, което може да доведе до хиперпигментация на лицето, шията, ръцете, лактите и коленете.

Определени лекарства предизвикват хиперпигментация, както и медикаментите, които се използват по време на химиотерапия.

Как се диагностицира  хиперпигментацията?

Ако забележите тъмни петна по кожата, обърнете се към специалист-дерматолог, който ще идентифицира вида и причините за хиперпигментацията. Обикновено дерматолозите различават мелазмата и другите видове хиперпигментации само с преглед на местата с петтна по кожата.

В много случаи петната изчезват сравнително лесно, само с употребата на качествена слънцезащитна козметика през деня и качествени кремове или серуми против пигментни петна, които се прилагат вечер.

В други случаи, е необходима по-агресивна терапия. Няма гаранция, че тъмните петна ще изчезнат изцяло, дори при провеждане на терапия.

Как да се справим с хиперпигментацията?

Хиперпигментацията е безопасна, но много хора биха искали да премахнат тъмните петна. Съществуват редица терапевтични методи и природни средства, които могат да се прилагат в домашни условия.

За да предотвратите хиперпигментацията или да я направите по-незабележима:

  • Избягвайте прекомерното излагането на слънце и винаги използвайте слънцезащитни продукти с висок слънцезащитен фактор 50. По този начин ще защитите кожата и ще предотвратите влошаването на хиперпигментацията.
  • Избягвайте да сърбите и дразните кожата. За да предотвратите хиперпигментните петна, не чоплете раните и образувалата се коричка след наранявания, изгаряне и порязване, както и пъпките от акне.
  • Съветваме ви първоначално да опитате да се справите с тъмните петна чрез природни методи и натурални/био козметични продукти, които не са агресивни и са напълно безопасни.

Природни средства в борбата срещу хиперпигментацията

Според редица научни изследвания, хиперпигментацията може да се повлияе много добре от натурални средства, които имат избелващ ефект и изсветляват тъмните петна по кожата.

Научно е доказано, че нанасянето на чист сок/гел от листа на Алое Вера облекчава мелазмата. Някои съставки в сока на растението Алое Вера имат изсветляващи кожата свойства. Те  се наричат ​​алоин и алоезин. Те могат да намалят появата на хиперпигментация чрез унищожаване на съществуващите меланинови клетки и предотвратяване на по-нататъшното образуване на меланин в кожата. Може да използвате алое вера направо от растението или можете да закупите алое вера като гел, който е изключително ефективен. Съдържанието на алое вера гел трябва да бъде максимално високо. В момента на българския пазар се предлага  изключително качествен био сертифициран продукт с 99% био алое вера гел в съдържанието си и 1% натурален консервант и сгъстител, който се произвежда от BIOEARTH в Италия.

Може да прочете повече за био гела с 99% био алое вера ТУК.

Нанасянето на гел от алое вера става чрез втриване на тънък слой върху хиперпигментираната зона на кожата, която искате да третирате, до няколко пъти на ден. Терапията с алое вера е безопасна и може да се прилага директно върху кожата им. Все пак е известно, че някои хора може да имат алергия към алое вера, както и към други полезни вещества, например към мед и прополис. Това са редки случаи, но е важно да ги споменем.

Гелът от листата на растението Алое Вера има силно регенериращо действие и при нараняване бързо възстановява кожата. Установено е, че действа много ефективно за заздравяване на рани и при слънчево изгаране, като се нанася директно върху увредения участък от кожата. Върху здрава кожа действа регенериращо и освежаващо.

Доказано е, че екстрактът от секрет от охлюв заличава ефективно тъмните петна, получени от хиперпигментация, от изгаряне и от нараняване. Лечебната сила и свойства на  секретът от охлюви не е новост и откритие, а по-скоро забравен дар от природата, за който си припомнихме през последните няколко години и стана голям хит в козметиката. Важно е да изберете чиста и качествена козметика с високо съдържание на екстракт от секрет от охлюви. Не всички производители отбелязват на опаковката процента на съдържание на секрет от охлюви, а това е много важно.

Ние ви препоръчваме най-качествената био козметика с екстракт от секрет от охлюви, която се предлага в Европа. Тя е 100% натурална, био сертифицирана, с микрофилтриран секрет от охлюви от най-висок фармацевтичен клас, произведена в Италия от BIOEARTH. Био серумът за лице е с 96% микрофилтриран секрет от охлюви, което е без аналог сред продуктите от този вид предлагани на Евопейския пазар. А био кремовете съдържат между 78% – 79% екстракт от секрет от охлюви, което гарантира тяхната изключително висока ефективност. Това също е възможно най-високото съдържание, което може да се намери на пазара.

Шипковото масло премахва пигментни петна и белези. Бета-каротенът в него предпазва кожата от свободните радикали, които в много случаи водят до хиперпигментация. Витамин А в комбинация с витамин С подобряват текстурата на кожата, като увеличат производството на колаген и усилват естествените процеси по възобновяване на епидермиса. По този начин шипковото масло  се справя с кожните петна от белези и пигментация.

Есенциалните мастни киселини в състава на шипковото масло допълнително помагат за заличаване на белезите. Най-важното качество на шипката е в основата на възобновяване на епидермиса. Ако използвате маслото редовно, със сигурност ще забележите разлика и постепенно заличаване на леки белези. Те изчезват постепенно при редовна и продължителна употреба. Необходимо е да се прилага всяка вечер минимум 40 дни, за да получите първите резултати. Петната избледняват постепенно, а размерите им стават по-малки.

!!! Много важно е да се знае, че шипковото масло се прилага само вечер. То е фоточувствително и взаимодействието му със слънчева светлина, води до обратен ефект – до поява на тъмни петна.

В изследване е доказано, че натурални и био кремове с витамин С са ефективни за намаляване на хиперпигментацията, причинена от излагане на слънце, когато се прилагат всеки ден в продължение на 7 седмици.

Екстрактът от зелен чай може да намали хиперпигментацията. Зеленият чай е обект на продължително изследване от страна на учените, заради неговите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Съществуват научни твърдения, че зеленият чай подобрява симптомите на мелазма и редуцира слънчевото изгаряне. Прилагайте го според указанията на опаковката. В някои източници се твърди, че може да нанасяте пакетчета от зелен чай директно върху тъмните петна по кожата.

Екстрактът от женско биле може да изсветли хиперпигментацията. Екстракт от женско биле, наречен глабридин, има противовъзпалително, антиоксидантно и избелващо действие. Може да се използват кремове с глабридин върху зоните с хиперпигментация.

Натуралният ябълков оцет съдържа оцетна киселина, която изсветлява пигментните петна. Може да смесите ябълков оцет с равно количество вода и да нанесете върху тъмните петна по кожата за няколко минути, след това трябва да изплакнете с топла вода. Може да прилагате този разтвор върху кожата си до 2 пъти на ден.

Екстрактът от червен лук се използва като съставка в много от избелващите кремове за грижа и белези по кожата. Според проучване, изсушените обелки от червен лук съдържат съставка, наречена allium cepa, която може да изсветли хиперпигментираната кожа. Можете да закупите кремове с тази съставка и да ги използване според инструкциите на опаковката.

Благодарение на млечната киселина в прясното и киселото мляко, те също притежават избелващи свойства и спомагат за намаляване петната по кожата. Използвайте напоен в мляко памучен тампон и втривайте 2 пъти дневно върху зоните с тъмни петна по кожата. Прилагайте ежедневно докато постигнете желания резултат.

Има някои доказателства, че екстрактите от орхидеи могат да изсветлят хиперпигментираната кожа, когато се използват ежедневно в продължение на 8 седмици. Намерете екстракт от орхидея в продукти като маски, кремове, ексфолианти и др.

Маските за лице с червена леща са много популярни в борбата срещу хиперпигментацията, тъй като те са богат източник на антиоксиданти с благотворно действие върху кожата. Направете си маска от червена леща като накиснете 50 гр. във купа с вода през нощта. Използвайте блендер, за да наравите фина паста, след което нанесете равномерно пастата върху кожата на лицето и оставете за 20 минути. Отмийте със студена вода и подсушете с кърпа.

Сандалово дърво и розова вода: Смесвате равни количества от етеричното масло и флоралната вода и приложете като маска за около 15 минути, след което отмивате обилно с вода.

Запомнете, че винаги, когато започвате нова терапия, дори и с природни методи, нанесете малко количество от продукта върху малък участък от кожата. В случай на реакция като зачервяване и възпаление, преустановете използването. Понякога се оказва, че кожата ни е алергична към някои полезни съставки, за които изобщо не сме предполагали.

Ако след продължително и постоянно третиране с природни средства и натурална или био козметика не успеете да се справите с тъмните петна по кожата, може да помислите и за по-агресивна терапия.

Ето някои популярни и изпитани възможности за по-агресивна терапия, към които трябва да подходите много предпазливо:   

Съществуват кремове за третиране на хиперпигментацията, които съдържат избелващи съставки, като азелаинова киселина, кортикостероиди, хидрохинон, койева киселина, ретиноиди, като третиноин. Преди да изберете тези род кремове, се консултирайте с дерматолог.

Някои козметични процедури също избелват кожата и редуцират появата на хиперпигментация. Такива процедури са лазерната терапия, терапия с интензивна импулсна светлина, химичен пилинг, микродермабразио. Преди да започнете някоя от тези процедури, консултирайте се със специалист-дерматолог за възможните странични ефекти.

Споделяне на публикацията

Обратно към Био блог