Хиалуроновата киселина в био козметиката

Обратно към Био блог
Хиалуроновата киселина в био козметиката

Хиалуроновата киселина в био козметиката

ХИАЛУРОНОВАТА КИСЕЛИНА В БИО КОЗМЕТИКАТА

През последните години една от най-интересните ползи на хиалуроновата киселина е положителният ѝ ефект в борбата със страеенето на кожата. Една от причини за стареенето на кожата е дехидратацията, а ролята на хиалуроновата киселина в борбата с нея е от голямо значение. Тя задържа влагата в кожата и създава обем и плътност. Младата кожа съдържа много хиалуронова киселина, но с напредване на възрастта хиалуроновата киселина в нея намалява значително, което води до загуба на еластичност на кожата и появата на признаците на стареене.

Важно е да се знае, че само хиалуроновата киселина с ниско молекулно тегло (между 100 000 и 300 000 далтона) достига до дълбоките слоеве на кожата, за да регенерира ефективно нейната структура. Така тя стимулира кожата да започне да произвежда отново собствените си молекули.

Хиалуроновата киселина е естествен гликозаминогликан (полизахарид, важен компонент на свързващите тъкани). Тя балансира скоростта на влагопоемане на кожата според различните сезони, когато се използва в крем или серум за локално приложение. Хиалуроновата киселина формира въздухопропусклив слой и прониква в кожата, като по този начин задържа влагата, подобрява еластичността и хидратацията на кожата и ѝ придава младежки вид.

Хиалуроновата киселина може да бъде извлечена по два начина:

от животински тъкани (например от гребени на петли)

или

чрез биотехнологични методи, които използват растителни суровини (например цвекло, оризови люспи, пшеница).

Вторият метод се използва за производството на биохиалуронова киселина и е предпочитан, тъй като минимизира алергичните реакции.

Хиалуроновата киселина в козметиката е с по-голяма ефективност в продукти като серуми и масла, защото те интензивно и моментално овлажняват кожата.

Не използвайте кремове и серуми с хиалуронова киселина, които съдържат парабени, сулфати или други вредни съставки за кожата, които ще противодействат на полезните свойства на хиалуроновата киселина.

Споделяне на публикацията

Обратно към Био блог