За стриите – ефективни природни начини за справяне

Обратно към Био блог
За стриите - ефективни природни начини за справяне

За стриите – ефективни природни начини за справяне

Причини за образуване на стрии
Стриите се появяват при бързо-настъпващи промени в кожата, като напр. при скок в растежа или при бързо качване и загуба на телесно тегло. В никакъв случай, не се притеснявайте, защото стриите не са показател за здравословни проблеми.

Нормално е да имат стрии, както жените, така и мъже. Най-често се появяват по време на пубертета и при бременност. Първоначално, стриите се появяват като тънки, червени или лилави линии, които имат различна текстура в сравнение със заобикалящата кожа. Образуват се по гърдите, корема, бедрата, седалището и дори по гърба, коленете и лактите. С течение на времето, повечето стрии избледняват и придобиват по-светло или почти полупрозрачно оцветяване, ставайки блестящи.

Да се отървете от стриите по изцяло естествен начин е малко вероятно. Те са вид белези по кожата, които рядко избледняват напълно, така че да станат незабележими. От друга страна, обаче, съществуват някои средства, които свеждат до минимум риска от поява на стрии и спомагат за по-бързото им избледняване.

Кога се появяват стриите?

Има погрешни схващания за стриите и при кого се появяват те. Истината е, че генетиката е най-големият предвестител на стриите. Жените са по-предразположени към образуване на стрии, особено бременните. Други рискови фактори са: прием на кортикостероиди, бърза загуба или качване на телесно тегло, прекарана операция за уголемяване на гърдите.

>Стрии по време на бременност

Бременността е времето, когато жените най-често забелязват появата на стриите. По статистика, стриите се появяват при 90% от бременните жени преди раждане. По-различни ли са стриите по време на бременност от другите? Може би! Някои специалисти смятат, че хормоните по време на бременността правят жените по-склонни към образуване на стрии. Хормоните по време на бременността водят до задържането на повече вода в кожата, отпускайки я и правейки я по-лесна за разкъсване при разтягане. Тази теза подлежи на обсъждане, въпреки, че голям брой жени забелязват образуването на стрии в шестия или седмия месец от бременността.

Според редица изследвания това са едни от най-ефективните натурални и безвредни средства за предотвратяване и за заличаване на стрии.

Витамин А

Витамин А се нарича още ретиноид, а ретиноидите изглаждат и подмладяват кожата. Те се използват в много козметични кремове без рецепта. Локалната употреба на екстракт от витамин А или приемането на витамин А орално допринася за здравия външен вид на кожата, подобрявайки цялостното й състояние. Храненето с определени храни, като моркови и сладки картофи, може също да повиши нивата на витамин А в организма.

В по-старо проучване от 1995г., публикувано в престижния журнал JAMA, учените са установили, че ретиноидите помагат за подобряване състоянието на стриите. Необходими са още научни изследвания за доказването на останалите полезни ефекти на ретиноидите върху този кожен проблем.

Захарна скраб

Някои хора смятат, че захарта е природно средство за премахване на мъртвите, кожни клетки от повърхността на кожата и може да бъде алтернатива на микродермабразиото. Това е козметична процедура, която се извърша от дерматолог и е един от малкото клинично доказани методи за премахване на стриите. Така, че си струва да опитате този домашен лек със захар.

Направете си захарна скраб, втрийте и нежно ексфолирайте кожата. Ето и рецепта:

  1. Смесете 1 ч.ч. захар с ¼ ч.ч. омекотяващ аген, напр. бадемово или кокосово масло, разбъркайте до получаване на консистенция, подобна на мокър пясък.
  2. Добавете малко лимонов сок.
  3. Втрийте сместа върху онези части на тялото, засегнати от стрии.
  4. Повтаряйте процедурата няколко пъти седмично под душа, като втривате сместа 8-10 минути.

Алое вера

Въпреки, че съществуват малко клинични доказателства за ефективността на алое вера върху стриите, то е природен начин за лечение на кожни проблеми и омекотява кожата. Така, че спокойно може да го прилагате и при стрии ежедневно след душ.

Хиалуронова киселина

Колагенът е протеинът в кожата, благодарение на който кожата запазва своята форма и здрав външен вид. С напредването на възрастта, колагенът в кожата и в тялото намалява. Синтезът на колаген може да бъде стимулиран от хиалуроновата киселина. Тя се усвоява изключително добре чрез прием на капсули или екстракт.

Някои природни масла определено помагат третирането на стриите.

Арганово масло

Аргановото масло се извлича от якдките на аргановото дърво. Според изследване от 2016г., аргановото масло помага за увеличаване на еластичността на кожата. Изследователите достигат до извода, че то може да редуцира стриите и да е много добра превенция против образуването им.

Друго пък изследване от 2015г., доказва, че консумацията на аргановото масло и нанасянето му локално подобрява еластичността на кожата при жени след менопауза.

Gotu kola / Готу кола

Готу кола се използва в традиционната китайска медицина и в аюрведа за лечение на множество кожни проблеми. Според проучване от 2013г., съставките в готу кола помагат за увеличаване на производството на колаген и подобряват устойчивоста на кожата. В по-старо проучване от 1991г.,  проведено сред 100 бременни жени, при 50 от тях бил използван локален крем с готу кола, а при другите 50 – плацебо крем. От 80 жени, които завършили проучването, само при 14 жени от групата, която използвала крем с готу кола, се появили стрии в сравнение с 22 жени от групата с плацебо крем.

Масло от шипка

Според данните от изследване от 2013г., използването на овлажнител / хидратант с масло от шипка намалява видимостта на съществуващите стрии при бременни жени. Също така, маслото от шипка е значително по-ефетивно при предотвратяване образуването на нови стрии.

Горчиво бадемово масло

Горчивото бадемово масло се извлича от различен вид бадемово дърво в сравнение със сладките бадеми, които консумираме. Горчивите бадеми съдържат токсични съставки, които могат да имитират отравяне с цианид при поглъщане. Не е ясно колко горчиво бадемово масло може да се абсорбира от кожата ви.

Необходими са повече изследвания, за да се определи точно как действа маслото от горчив бадем и масажът и дали е безопасно.

Масло от нар и екстракт от кръв на дракон

Маслото от нар се извлича от семките на нара. Екстрактът от драконска кръв се извлича от смолата на дървото драцена, известно още като мадагаскарско драконово дърво. Съставките от двете растения се смятат за антиоксиданти и средства против възпаление.

Според данните от изследване от 2017г. проведено сред 10 жени със стрии и 10 жени без стрии, кремът с масло от нар и екстракт от драконска кръв увеличава плътността, еластичността и хидратацията на кожата сред всички участници. Учените твърдят, че този крем може да помогне за подобряване състоянието на стриите, както и да предотврати образуването им.

Масло от нероли

Маслото от нероли се прави от цветове на горчив портокал. Използва се като народен лек за изсветляване на кожата и подобряване на външния вид на белезите и стриите. Според изследване от 2008г., маслото от нероли притежава мощно антиоксидантно действие, което спомага за регенерацията на кожните клетки, подобрявайки цялостното състояние на кожата.

Масло от шеа (карите)

Маслото от шеа се прави от ядките на дървото шеа. То е базово масло. Може да се използва самостоятелно или за разреждане на етерични масла. Маслото от шеа често се използва за хидратация на кожата.

Маслото от шеа съдържа витамин А и помага за подобряване на кръвообращението в кожата и ускорява зарастването на рани. Въпреки това са необходими повече изследвания, за да се докаже, че помага при стрии.

Маслиново масло

Маслиновото масло е още един разтворител на етерични масла, който също може да се използва и самостоятелно. Благодарение на своите антиоксидантни и хидратиращи свойства, зехтинът осигурява надеждна грижа и действа благотворно върху кожата. Но според проучване от 2011 г., проведено сред жени по време на техния втори триместър на бременността, прилагането на зехтин върху корема два пъти дневно не предотвратява появата на стрии.

Допълнителни масла за засилване на ефекта

Витамин Е е антиоксидант с анти-ейдж ефект върху кожата, противодейства процесите на стареене и регенерира кожата. Обикновено се използва за намаляване видимостта на белези и стрии. Комбинирането на витамин Е с натурални масла, които имат подобни свойства, може значително да подобри резултатите от терапията против стрии.

Лавандула за заздравяване на кожата

Лавандуловото масло се извлича от цветовете на лавандулата. То е известно с лечебните си свойства при зарастване на кожни рани. Според изследване от 2016г., лавандуловото масло може да увеличи синтеза на колаген, помага за зарастването на рани и спомага за образуването на гранулационна тъкан, която допринася за излекуването на раните. Поради това се предполага, че добавено към базови масло против стрии, може да засили ефекта.

Масло от горчив портокал

Маслото от горчив портокал се получава от корите на горчивите портокали. Според изследване от 2011г., то може да помогне за стягане и тонизиране на кожата. Обърнете внимание, че горчивият портокал може да причини кожни раздразнения, поради съдържанието на метанол в него.

Шипка – стимулира производството на кератиноцити

Освен, че овлажнява кожата, маслото от шипка спомага за диференциацията на кератиноцитите  според изследване от 2011г. Кератиноцитите са плътно опаковани клетки в епидермиса на кожата, които проивеждат кератин, а кератинът помага за заздравяване на кожата и стимулира производството на колаген.

Кокосово масло

Кокосовото масло би могло да премахне стриите много бързо, тъй като те предсталяват белези, образувани от увреждане на кожата. Лечебните свойства на кокосовото масло са изследвани и е установено, че то ускорява зарастването на кожни рани.

Нанасянето на сурово-пресовано, кокосово масло върху стриите всеки ден може да помогне за отстраняването им. То е безопасно, освен в случайте на алергия.

Кокосово масло с витамин Е капсули облекчава сърбежа на кожата. Други растителни масла, като бадемово и маслиново, също намаляват усещането за сърбеж, причинено от стриите. Ако имате мазна кожа, използвайте масло от жожоба, за да предотвратите прекомерното омазняване на кожата.

Какаово масло

Какаовото масло действа изключително успокояващо за кожата по време на бременност. Ултра-овлажняващият крем с какаово масло поддържа кожата добре хидратирана, намалявайки сърбежа.

Други терапевтични методи

Лазерна терапия, нийдълинг и микродермабразио са три клинични методи за терапия против стрии. Лазерите стимулират производството на колаген и еластин в кожата. Лазерните терапии са различни видове, така че вашият лекар може да избере най-подходящата за вас.

При микродермабразиото, кожата се ексфолира по начин, по който не може да се сравни с домашните средства. Според данни от проучване, микродермабразиото подобрява значително състоянието на стриите.

Нийдълинг е сравително нова процедура, при която се инжектира колаген под най-горния слой на кожата. Тази терапия може да бъде доста ефективна. Обикновено, тези процедури са скъпи и се правят след консултация с дерматолог.

Гликолова киселина

Кремовете с гликолова киселина и химичният пилинг са друг вариант за терапия против стрии. Те действат като правят съществуващите стрии по-незабележими, но не противодействат образуването на нови.

В заключение можем да кажем, че най-добрата терапия против стрии е тяхната превенция. Стриите се появяват, когато кожата се разтегне бързо, поради качването на килограми.

Хидратирайки добре кожата, можете да запазите еластина в нея и да я защитите от появата на белези. Пийте повече вода и избягвайте кофеиновите напитки, напр. кафе, защото те увеличават риска от образуване на стрии. Ако пиете кафе, балансирайте приема на течностти с много вода, билкови чайове и други безкофеинови напитки.

Консумирайте храна, богата на хранителни вещества, с много витамини C, D, E, цинк и протеини. Вече споменахме, че колагенът поддържа кожата здрава и еластична. Колагенът спомага за редуциране появата на бръчки, но също така може да е от значение при превенцията на стриите. Витамин С е важен за производството на колаген и се съдържа в плодовете и зеленчуците, особено в портокалите и лимоните.

Най-лесният начин за набавяне на витамин D е чрез излагане на слънце. Също така този витамин обиковено се добавя в хляба, в зърнените закуски и в млечните продукти, като прясно и кисело мляко. Според данните от проучване, съществува тясна връзка между ниските нива на витамин D и появата на стрии. Необходими са повече научни доказателства, но поддържането на здравословни нива на витамин D може да намали риска от образуването на стрии по кожата.

Цинкът е нутриент с огромно значение за здравето, защото намалява възпалението и спомага за зарасването на раните. Към настоящия момент, съществуват малко доказателства за обща връзка между цинка и стриите, но включването на храни, богати на цинк, като ядки и риба, в хранителния режим ще ви осигури здрава кожа.

Използването на локални натурални и био масла, като кокосово или какаово масло, овлажняват кожата и намаляват възможността за образуване на стрии. Дори без лечение, повечето от стриите ще избледнеят с времето. Те рядко остават толково силно изразени, колкото при първоначалната им поява.

Споделяне на публикацията

Обратно към Био блог