СПИРУЛИНА: ползи и действие върху човешкия организъм?

Обратно към Био блог
СПИРУЛИНА: ползи и действие върху човешкия организъм?

СПИРУЛИНА: ползи и действие върху човешкия организъм?

Има 15 различни вида спирулина, но основно внимание се обръща на три от тях (Spirulina platensis, Spirulina maxima и Spirulina fusiformis), заради високата им хранителна стойност и проучените ползи за здравето.

СПИРУЛИНА е общото наименование на група синьо-зелени водорасли (фотосинтезиращи бактерии), които растат в сладководните езера.

Въпреки че спирулина често се описва като „синьо-зелени водорасли,“ тя на практика е цианобактерия. Цианобактериите се класифицират като бактерии, защото генетичният им материал не е организиран в мембранно свързано ядро. За разлика от други бактерии, те имат хлорофил и използват слънцето като източник на енергия по начина, по който го правят растенията и водораслите.

Спирулина е позната като храна още в древността и е присъствала в менюто на древните ацтеки и други цивилизации от онова време. В днешно време е известна като полезна хранителна добавка и “суперхрана“.

Ако разгледаме химическия състав на спирулината, лесно ще разберем защо се смята за толкова полезна.

СПИРУЛИНА е отличен източник на редица макро- и микроелементи, включително протеини, есенциални аминокиселини, витамини и незаменими мастни киселини. Спирулината обаче съдържа и няколко други, по-специфични съединения, полезни за нашето здраве. Основното сред тях е фикоцианобилин. Това съединение има антиоксидантно и противовъзпалително действие върху човешкия организъм.

ХРАНИТЕЛЕН СЪСТАВ

100 г спирулина съдържат приблизително: 289 kcal | 57 г белтъчини | 24 г въглехидрати | 8 г мазнини

Какво прави спирулината “суперхрана“?

Едно от най-специалните качества на спирулината е нейното богато съдържание на белтъци  (до 70% от нейното тегло), така че често се използва като протеинова веган храна.

Спирулината съдържа всички основни аминокиселини и 10 от 12 незаменими аминокиселини, заедно с широк спектър от други полезни хранителни вещества, като например:

 • Витамини B1, B2, B3
 • витамин К
 • Гама-линоленова киселина (GLA)  – важна мастна киселина за сърцето и ставите
 • Желязо
 • Калций
 • Калий
 • Магнезий
 • Манган
 • Фосфор
 • Селен
 • Фитопигменти (фикоцианин, хлорофил и каротиноиди)
 • Йод

Гама-линоленова киселина се среща рядко с такова високо съдържание в КОЯТО И ДА Е храна и обикновено трябва да се синтезира от тялото от линолова киселина. Гама-линоленова киселина е предшественик на важни биохимични вещества, които служат като химични медиатори на възпалителни и имунни реакции.

Изследванията потвърждават много висок коефициент на белтъчна ефективност (КБЕ) при спирулина, което означава, че тялото ви ще бъде в състояние ефективно да използва тези аминокиселини.

Протеините в спирулина са лесносмилаеми (от 83 до 90 процента смилаеми), което се дължи на факта, че нямат целулозни стени, както дрождите и хлорелата. По тази причина нетното протеиново усвояване (НПУ) е високо (между 53 и 61 процента) и не изисква готвене за увеличаване на бионаличността на нейните протеини.

Спирулината има приблизително същото съдържание на калций, фосфор, магнезий като млякото.

Нивото на витамин Е (токоферол) в спирулината е сравнимо със съдържането му в пшеничен зародиш.

Спирулината има четири пъти по-високо съдържание на витамин В от суровия дроб.

КАКВА Е ПРЕПОРЪЧИТЕЛНАТА ДОЗА ЗА ПРИЕМАНЕ НА СПИРУЛИНА?

Препоръчителната доза при използването на спирулина като превантивна здравословна мярка е 3000 милиграма (мг) на ден за възрастни и от 500 до 1500 мг за деца.

За терапевтични цели се изисква приемът на спирулина да бъде от 10 000 до 20 000 мг на ден за възрастни.

Все пак, не забравяйте, че спирулина е мощен детоксикатор. Поради тази причина, най-добре е да се започне с малка доза и да се увеличава постепенно. Много вероятно е тялото Ви да премине през период на приспособяване към спирулина, затова е най-добре да започнете с малки дози и да ги увеличавате постепенно, за да видите как ще реагира тялото ви. 

КОГА ДА УПОТРЕБЯВАМЕ СПИРУЛИНА?

По време на възстановяване от лечение, за да улесните лечебните процеси. В случай на анемия.

По време на периода на детоксикация: пречиства и детоксикира организма, укрепва имунната система.

Когато трябва да подобрите физическото, умственото и спортното си представяне, защото спирулината увеличава издръжливостта и възстановяването.

Когато трябва да се допълни храненето в случай на вегетариански и веган начин на хранене, нискокалорична и отслабваща диета или в случай на небалансирана диета, излишък на мазнини и малко зеленчуци.

Когато просто искате да се грижите за себе си: това прави косата и ноктите по-силни, а кожата – свежа и жизнена.

КОГА ДА НЕ УПОТРЕБЯВАМЕ СПИРУЛИНА?

При автоимунно заболяване /витилиго, множествена склероза, псориазис и други автоимунни заболявания/, при които имунната система атакува здравите клетки. В този случай приемът на спирулина ще има обратен ефект, защото тя подобрява дейността на имунната система.

При фенилкетонурия, което е рецесивно генетично заболяване. Страдащите от това заболяване не могат да метаболизират аминокиселината фенилаланин, поради липса на съответния ензим, отговорен за тази дейност. Спирулината е богат източник на фенилаланин и затова може да увеличи симптомите на това заболяване.

При склонност към образуване на камъни на бъбреците, поради висока концентрация на урея в организма.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ СЪВЕТИ:

Ако реколтата е добита от замърсени води или е култивирана неправилно, може да се натрупват токсини от околната среда в спирулината. 

Препоръчваме ви да консумирате органична (био сертифицирана) спирулина, защото контролът върху нейния състав е многократно по-голям и е гарантиран със сертификат, зад който стои името на сертифициращата организация и тя отговаря за верността на информацията, заедно с производителя.  

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Спирулина е сред малкото добавки към хранителния режим, за които можем да кажем, че наистина заслужават напълно това название – суперхрана.

Тя е хранителна добавка и чудесен източник на протеини за хората, избягващи животинските продукти. Освен това тя притежава редица полезни за здравето свойства, които я правят отлично допълнение към хранителния режим.

Споделяне на публикацията

Обратно към Био блог