Сок от НОНИ – ползи и действие

Обратно към Био блог
Сок от НОНИ - ползи и действие

Сок от НОНИ – ползи и действие

За всички, които се стремят да приемат качествени и здравословни натурални продукти, препоръчваме да добавят в своя избор и консумацията на чист сок от НОНИ.

НОНИ е вечнозелено дърво от рода Morinda, по-известно като индийска черница. Среща се в Полинезия, Карибите, Южна Америка и Азия. От хилядолетия НОНИ се използва в различни азиатски култури като народен лек за редица заболявания.

През последните 30 години, нони плодовете излизат от неизвестност в Европа, за да се превърнат в един от най-популярните алтернативни здравни продукти в света. Нони е доказал ефективността си до 78% в борбата с над 20 различни вида заболявания, вариращи от алергии до диабет и високо кръвно налягане. 

Плодовете на дървото НОНИ имат много широк спектър на действие, което трудно може да се опише с няколко думи.
Ето най-важните ползи от екстрактът от плод НОНИ:

  • Хармонизира клетъчната обмяна, обмяната на веществата, невроендокринната и нервната системи
  • Регенерира клетките
  • Потиска развитието на раковите клетки
  • Подсилва имунната система, чрез стимулирането на макрофаги, лимфоцити и Т-клетки
  • Притежава стимулиращ и болкоуспокояващ ефект
  • Мощен антиоксидант
  • Има антиалергично действие

Екстрактът от плод на Нони е богат на витамини, минерални вещества (натрий, калий, желязо, манган и магнезий), 18 аминокиселини и ензими, задоволяващи дневните потребности на организма. Други активни вещества, които се съдържат в нони са: ксеронин, проксеронин, скополетин и дамнакантал.

Сокът от Нони съдържа в голяма концентрация веществото Proxeronin, което регенерира, съживява клетките и увеличава способността им да усвояват хранителните вещества от храната. По този начин оздравява организма, намалявайки недостига на вещества. Засилва имунната система и подобрява обмяната на веществата. Може да бъде употребяван от деца и възрастни.

Защо да приемаме сок от Нони?

Една от най-важните съставки на Нони – Damnacanthal, способства образуването на т.нар. Т- и В- клетки и за формирането на оптимално равнище на лимфоцити и фагоцити. Служи като регулатор при процеса на делене на клетките и тъканите и не позволява те да се изродят. Осигурява оптимална работа на имунната система. Активните елементи, ксеронин и проксеронин, също подобряват работата на имунната система и имат антидепресивно действие. Тези вещества усилват отделянето на ендрофин, чието действие се изразява в подтискане на болката и подобряване на настроението. Освен това ксеронинът активира противовъзпалителните механизми на организма, има антиалергично действие и усилва съпротивителните му способности срещу бактерии и вируси. Веществото скополетин подпомага функционирането на епифизата, увеличава нивото на серотонин и мелатонин, като по този начин предпазва от колебания в настроението и оказва благоприятно въздействие по отношение на адаптацията на организма, към измененията на денонощния цикъл. Този ензим е естествен аналгетик, който може да донесе облекчение на болката в ставите и мускулите. Той действа като регулатор на кръвното налягане. Така че, ако налягането е високо, то ще го намали, а ако е ниско, ще ви помогне да го нормализирате.

Една от най-невероятните ползи от сока на плода НОНИ е действието на азотния оксид и полизахаридите в тялото. Азотният оксид е необходим за борбата с болката, подобряване на кръвообращението и може да подпомогне отслабването, като стимулира митохондриите, които превръщат храната и кислорода в енергия. Нони помага за стимулиране на производството на азотен оксид.

Съвкупността от специални активни вещества, съдържащи се в сока от Нони увеличават взаимодействието между клетките, като по този начин усилват способността им да регенерират. Нони притежава и други изключителни качества, като възможност за нормализиране на клетъчните процеси, подобряване на метаболизма, активиране на защитните механизми на организма срещу възпалителни процеси. Едно от най-важните му качества е, че има антиалергично действие.

Обичайните здравословни ползи от сока от нони са:
• Подобряване на мозъчната дейност и концентрацията
• Повишаване на енергията
• Увеличавана не физическата издръжливост

Още полезни приложения
Освен това сокът от нони се препоръчва при: диабет, хепатит, тумори, кисти, безплодие, менструални болки, запушени маточни тръби, артрит и ставни болки, остеопороза и фрактура на костите, астма, синузит, кашлица, катар, бронхит, мигрена и главоболие, болести на простатата, изгаряния, проблеми на черния дроб, бъбреците, пикочния мехур, дебелото черво. Друго любопитно негово свойство е подобряване на сексуалната функция.

Сокът от плода на Нони (Morinda citrifolia) е уникален с количеството и качеството на съдържащите се в него витализиращи вещества. Той е един от най-силните антиоксиданти, познати на човека и мощен имуномодулатор.

Препоръчваме го на цялото семейство.

Важно е, както при всяка покупка, да направите правилния избор на качествен продукт.

Споделяне на публикацията

Обратно към Био блог