Розово масло – ползи и приложения

Обратно към Био блог
Розово масло

Розово масло – ползи и приложения

Rosa damascena mill L или наричана още Дамаска роза е една от най-важните видове в семейство Розоцветни. Роза Дамасцена е с незаменими ароматни свойства, които се използват в парфюмерията. Освен благоуханието си, “царицата на цветята” притежава ценни фармакологични ефекти, включително против HIV, антибактериални, антиоксидантни, хипнотични, против диабет, антитусивни (против кашлица) и действа отпускащо на дихателните пътища.

Традиционно приложение на розовото масло
Най-терапевтичните ефекти на роза дамасцена в древната медицина включват лечение на коремни и гръдни болки, грижа за здравето на сърцето, лечение на обилно, менструално кървене и храносмилателни проблеми, както и намаляване на възпалението, особено във врата. Индийските племена в Северна Америка използвали отвара от корена на роза дамасцена против кашлица при децата. Това растение се е използвало също като нежно слабително. Розовото масло лекува депресия, печал, нервен стрес и напрежение. Спомага за намаляване на жаждата, облекчава кашлицата, справя се с по-специфични оплаквания при жените, повлиява зарастването на рани и здравето на кожата. Парната терапия с розово масло е полезна за някои алергии, главоболие и мигрена.

Химичен състав
Loghmani-Khouzani (2007) открива повече от 95 макро- и микро-елементи в етеричното масло от роза дамасцена от региона на Кашан. Сред тях, 18 компоненти представляват повече от 95% от цялото масло. Основните съставки на маслото са β-цитронелол (14,5-47,5%), нонадекан (10,5-40,5%), гераниол (5,5-18%) и нерол и кемпферол.

Какви са ползите от розовото масло?
Успокоява болката: В изследване от 2015г., деца, които са претърпяли операция, вдишвали, или бадемово масло, или розово масло. Групата от деца, които вдишвали розово масло, докладвала за значително намаляване на болката. Изследователите смятат, че розовото масло би могло да стимулира отделянето на ендорфини от мозъка, наричан още хормон на щастието.
Въз основа на резултатите от това проучване, учените твърдят, че използването на розово масло в ароматерапията може да е ефективен начин за намаляване на болката при следоперативни състояния.
Облекчава дискомфорта по време на менструалния цикъл: В изследване, проведено през 2013г., на пациенти с менструални болки се прилага масаж на коремната област за облекчаване на дискомфорта. При една от групите използвали само бадемово масло, а при другата – бадемово и розово масло. След масажа, при втората група се наблюдавали по-малко болки в сравнение с първата.

Намалява тревожността и стреса: Розовото масло има отпускащо действие при много хора. В едно от изследванията, изследователите нанесли масло от роза по кожата на всеки участник и измерили неговото действие върху основните показатели на тревожността. Кръвно налягане, сърдечен ритъм, честота на дишане, нива на холестерол и нива на кислород в кръвта – всички били намалени. Участниците свидетелствали, че се чувстват още по-релаксирали след употребата на маслото.В друго изследване сред 100 жени, които са раждали, се установило, че маслото от рози намалява нивата на тревожност по време на раждането.

Антибактериални и противогъбични свойства: Етеричното масло от роза дамасцена има мощно антибактериално действие срещу Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, B. subtilis, Staph. aureus, Chromobacterium violaceum и Erwinia carotovora. Антибактериалният ефект на розовото масло се дължи на основните му компоненти (цитренелол, гераниол и нерол). Учените са открили, че етеричното масло от рози може да е ефективно срещу широка гама от микроби, причиняващи инфекции. Това включва E. coli, както и някои щамове на бактериите, които могат да причинят стафилококови инфекции (Staphylococcus) и стрептокок в гърлото (Streptococcus).
Освен това, проучването установи, че розовото масло е ефективно срещу Candida albicans, което може да причини гъбични инфекции в устата, червата и влагалището.

Стимулира сексуалното желание: Инхалацията с (вдишването на) розово масло доказано увеличава сексуалното желание и удоволствието по време на секс при мъжете и, в по-малка степен, при жените. Според учените, освобождаването на допамин в мозъка – всеизвестен мотиватор, може да е това, което стимулира увеличаването на сексуалното желание, като същевременно облекчава симптомите на депресия.

Облекчава депресивните симптоми: Множество научни проучвания показват, че розовото масло спомага за подобряването на симптомите на депресия. През 2012г. било проведено изследване сред малка група от жени, които, след раждането, са били подложени на лечение за депресия. Една част от тях били лекувани с ароматерапия, като допълнение към конвенциалната, медицинска терапия. Тези жени подобрили значително състоянието си в сравнение с другата част от жените, които били третирани само с методите на конвенциалната медицина.
Научно доказан факт е, че етеричното масло от роза стимулира производството на допамин. Изследователите смятат, че именно този химикал изпълнява ключова роля в облекчаването на симптомите на депресия.
Експертите съветват по-скоро да се прибегне до ароматерапевтичен масаж при депресия, отколкото до инхалация с етерично масло от роза дамасцена. Може да са необходими до осем масажни процедури – по един масаж седмично, за да настъпи промяна в симтомите на депресия, така че проявете търпение.

Как да използваме розовото масло?
Розовото масло е мощно средство, което може да бъде разреждано, независимо дали се използва за вдишване или за директно нанасяне върху кожата.
• За да си направите баня с розово масло, смесете 10 капки етерично розово масло с друго масло, подходящо за разтварянето му, и го добавете към ваната с топла вода. Етеричните масла трябва винаги да се разтварят в други масла преди да се добавят към вода.
• За да си направите вана на краката, добавете няколко капки разредено розово масло към водата и потопете краката си за 10 минути.
• За да се справите с тревожността, стреса и депресията, можете, или да си направите инхалация с розово масло с помощта на дифузер, или да нанесете малко количество по гърдите, шията и китките. Не забравяйте да го смесите с друго масло, като кокосово, бадемово и жожоба, преди да има допир с кожата. Вече споменахме за ползотворното действие на масажа с розово масло, което също следва да е предварително разредено с подходящо масло, за да не причини кожни раздразнения.
Преди да предприемете каквито и да било алтернативни и допълващи методи на лечение, винаги се консултирайте с вашия лекар относно здравословното ви състояние и евентуални взаимодействие с лекарства и странични ефекти.

Съвети за сигурност
Етеричното масло от роза дамасцена не трябва да се поглъща, също както много други етерични масла. Ако използвате розовото масло, вдишвайки го, използвайте дифузер или помиришете капачката на контейнера/ шишенцето, вместо да допирате носа си твърде близо. Дълбокото вдишване може да причини главоболие. Винаги го разреждайте, когато го нанасяте директно върху кожата, за да избегнете кожни реакции.
Някои етерични масла може да са вредни за бременни и кърмещи жени. Ако има малки деца и животни във вашия дом, поговорете с ветеринар и педиатър преди да започнете употреба на етерични масла, защото някои от тях могат да имат токсичен ефект върху деца и животни.
Не са известни странични ефекти на розовото масло върху хора без алергии при вдишване и локална употреба. Имайте предвид, че винаги е добре да направите тест за алергична реакция при първоначална употреба на етерични масла.
За да тествате маслото, просто нанесете малко количество от разреденото розово масло върху кожата от вътрешната страна на лакътя. Ако не се появи сърбеж, подуване или зачервяване до няколко часа, то най-вероятно това масло е безопасно за вас.

Каква е разликата между маслото от роза и шипковото масло?
Шипково масло се дестилира от семената и плодовете под цъфтежа на розата. Това е онази част от розата, която ще видите, когато венчелистчетата й изсъхнат и паднат. Шипковото масло е по-слабо концентрирано в сравнение с етеричното масло. То е по-скоро разреждащо масло, отколкото етерично масло и се използва широко в козметиката.
Как до откриете качествено, етерично масло от роза?
Може да откриете етерично розово масло в Bio-Brands.eu. Най-често срещаните розови масла се дестилират от два вида рози: от R. Damascena, което има по-високо съдържание на масла, и от R. Centifolia. Експерти от университета в Минесота съветват да се чете внимателно латинското название на растението върху етикета и държавата на произход, така че да сте сигурни в качеството на маслото. Препоръчително е маслото да се предлага в тъмно кехлибарени или тъмносини, стъклени шишенца, защото, изложено на светлина, то се разваля и губи качествата си.
В заключение, можем да кажем, че са необходими допълнителни проучвания, които да изследват и потвърдят някои от полезните свойства на розовото масло, но то доказано е ефективно при:
• намаляване на тревожните състояния, стреса, депресията и болката
• повишаване на либидото
• осигуряване на защита срещу вредното въздействие на бактерии и гъбички

Споделяне на публикацията

Обратно към Био блог