Пет причини да изберем био козметиката

Обратно към Био блог
Пет причини да изберем био козметиката

Пет причини да изберем био козметиката

В днешно време търсенето и потреблението на био продукти нараства с много бързи темпове в световен мащаб. Това не е мода или мания, а осъзната необходимост да избираме качествени продукти, каквито заслужаваме.
Популярността на тази тенденция към потреблението на био продукти е пряко следствие от нарастващата глобална осъзнатост за негативното въздействие на конвенционалните, заредени с химикали продукти върху здравето и околната среда.

Още по-обезпокоителното е, че много изследвания показват вероятната връзка между употребата на синтетични химикали в много ежедневни дейности  и различни здравословни проблеми, като рак и болест на Алцхаймер. Да изберем органичното не е просто следване на световни тенденции. Този избор показва, че се грижим за собственото ни здраве и бъдещето на децата ни, както и за бъдещето на нашата планета.
След като обръщаме внимание на това каква храна консумираме и какви продукти използваме в домовете си, не е ли съвсем естествено и не по-малко важно да подбираме така внимателно и козметичните продукти, които нанасяме върху кожата си?

Средностатистически човек в ежедневната си грижа за кожата прилага върху нея около 10 различни продукта.  Тъй като кожата е най-големият орган в човешкото тяло, тя абсорбира около 80% от всичко, което нанасяме върху нея.
Имайки предвид това, ако все още използвате козметични продукти без да сте обърнали внимание на тяхното съдържание, ето нашите топ 5 причини  да направите завой към био козметиката още днес!

 1. Био козметиката не съдържа вредни  химикали

Чели ли сте някога етикет със състава на някои от продуктите, които ежедневно нанасяте върху кожата си?
Забелязали ли сте всичките тези почти невъзможни за произнасяне съставки?

Вярвате или не, повечето от тях са вещества, чийто произход и безопасност се оспорват.
Една от тези „предполагаеми вредни” съставки е  натриевият лаурет сулфат (SLES) – пенообразуващ агент, който разрушава естествената липидна бариера на кожата и я оставя груба и склонна към дразнене.
Други използвани в конвенционалната козметика вредни съставки са диетаноламин, моноетаноламин и триетаноламин (за щастие, всички бяха ограничени в Европа поради техните известни неблагоприятни ефекти). 
Проблемът с тези съставки обаче е не само в това, че те причиняват раздразнения и могат да увредят кожата.  Според Агенцията за Защита на Околната среда, две от най-често използваните в конвенционалната козметика вещества – парабени и фталати биват свързвани с една от причините за появата на рак и диабет тип 2.

Съставът на истинската био и натурална козметика е изцяло съгласуван с изискванията за производство на био и натурална сертифицирана козметика, където не се допуска използването на над 10 000 синтетични съставки и вредни химични съединения, които по принцип са допустими и широко използвани в конвенционалната козметика.
Ако изберете козметичен продукт, който е био сертифициран, може да бъдете напълно сигурни, че е 100% без токсични вещества или съединения със съмнителна безопасност!

Как да разпознаете това?
В световен мащаб има около 12 знака, удостоверяващи че козметиката е био сертифицирана. На опаковката трябва да има един от тях.

 2Истинската органична козметика е богата на хранителни вещества

Основното правило, което важи за натуралната козметика е, че ако не можем да го ядем, не бива да го нанасяме и върху кожата си.  Ако прочетете  състава на продуктите при био козметиката, ще установите,  че сякаш четете списък с хранителни стоки.
Какаовото масло и кокосовото масло са чудесни овлажнители, които осигуряват на кожата есенциални мастни киселини и по-здрав и младежки вид.
Екстракти от бял чай, грозде, семена от нар… всички те са отлични антиоксиданти – инхибират разграждането на колаген, помагайки по този начин на кожата  да остане еластична и гладка
Аргановото масло е друг прекрасен овлажнител за кожата, но също така се използва от много поколения и за лечение на изгаряния, порязвания и стрии.
Маслото от маракуя премахва свободните радикали, като по този начин предотвратява преждевременното стареене.
Кое от тях предпочитате – кафе или зелен чай? Което и да изберете, и двете са изключително добри за вашата кожа. Кафето засилва циркулацията, намалява подпухналостта около очите и свежда до минимум появата на целулит. Измиването на лицето със зелен чай се бори с видимите признаци на стареене, като отпусната кожа, бръчки и възрастови петна.
Маслото от шеа (известно още като масло от Карите) е богато на витамини Е и D, ненаситени мазнини, есенциални мастни киселини и много други полезни вещества, които го превръщат в супер-съставка в грижата за кожата.

 3Натуралната грижа за кожата предотвратява преждевременното стареене

Чували ли сте за фотостареене?

Знаете ли, че прекомерното излагане на слънце (особено без защита) е основната причина за преждевременно стареене?

UV лъчите причиняват увреждане на кожата ни дори в облачен ден, поради което в почти всяка свързана с красотата статия, на която попадаме,  се споменава „Използвайте слънцезащитен крем!“.
За съжаление, избирането на слънцезащитен крем може да бъде трудно.
Въпреки че оксибензон, ретинил палмитат и октокрилен са 3 от най-широко използваните слънцезащитни филтри,  при които е доказано, че осигуряват добра защита, безопасността им е съмнителна. Ето къде потребителят бива разочарован …

 Има ли безопасна слънцезащитна опция?

Да, има! Минералните филтри с естествен произход, като цинков оксид и титанов диоксид са както ефективни, така и безопасни!  Те защитават кожата по естествен начин, без да застрашават здравето ни!
Освен това, както бе споменато по-горе, био козметиката е създадена с биоактивни съставки от природата, които действат на клетъчно ниво по естествен начин и допълнително спомагат за забавяне на процеса на стареене.
За разлика от конвенционалната, био козметиката не осигурява временна визуална гладкост на кожата, а вместо това – облагодетелства кожата в дългосрочен план, подхранвайки я на клетъчно ниво. По този начин може да забавите часовника и да запазите младежкия и здрав вид на кожата си възможно най-дълго.

 4. Натуралната грижа за кожата постига по-добри резултати

След всичко казано по-горе, четвъртата причина се основава на чиста логика – по-добрите съставки се равняват на по-добри резултати. Био козметиката съдържа полезни естествени съединения, които наистина са от полза за нашата кожа.
Натуралните продукти не „маскират“ стареенето, като временно запълват бръчките със силикони и нефтопродукти, нито изсушават кожата,  докато казват, че се опитват да “излекуват акне и балансират мазната кожа”. Вместо това те помагат на кожата да заздравее отвътре навън. Защото здравата кожа е балансирана, младежка и красива!

 5. Био козметиката е екологична

Тази причина може да не се отнася пряко за нашата кожа, но е твърде важна, за да я игнорираме.
Първият основен проблем с конвенционалните козметични продукти е техният производствен процес. Повечето от тези продукти съдържат вещества, които могат да бъдат получени само чрез екстензивен добив. Тези вещества са нефт, алуминий и олово. Добивът на алуминий например  е отговорен за унищожаването на декари земя и диви животни. Алуминият е основна съставка в най-използваните продукти за лична хигиена – антиперспиранти. Освен това повечето от тези продукти се предлагат в неразградими опаковки, което повдига въпроса за устойчивостта.
От друга страна, био козметиката  се произвежда от съставки, които се култивират и отглеждат без използване на синтетични пестициди и торове. Когато избираме био продукти, ние свеждаме  до минимум въздействието върху околната среда незабавно – не се отмиват токсични химикали. Благодарение на това нашите водоснабдителни ресурси и екосистема остават непокътнати. Нещо повече, опазването на околната среда е станало норма в индустрията за био козметика.

В заключение ще кажем, че натуралното означава безопасно и всички искаме това, което е най-доброто за нас.

Изборът е изцяло наш.

Ще се отнасяме ли към тялото си така, както заслужава да бъде обгрижвано?

Ще покажем ли признание към планетата, на която живеем?

Ние вече го правим.

Щастливи сме, че постоянно се увеличава броят на хората от цял свят, които правят всеки ден осъзнат и правилен избор на продуктите, които ползват.

Ние и планетата, в която живеем, заслужаваме най-доброто !!!

Споделяне на публикацията

Обратно към Био блог