Опасни съставки в козметиката

Обратно към Био блог
Опасни съставки в козметиката

Опасни съставки в козметиката

ВАЖНО Е ДА ЗНАЕМ КОИ СА ЕДНИ ОТ НАЙ-ВРЕДНИТЕ И ЧЕСТО СРЕЩАНИ СЪСТАВКИ В КОЗМЕТИКАТА И ДА ИЗБЯГВАМЕ ПРОДУКТИ С ПОДОБЕН СЪСТАВ.

!!! ИЗРЕДЕНИТЕ ПО-ДОЛУ ПРОДУКТИ НЯМА ДА НАМЕРИТЕ В СЪДЪРЖАНИЕТО НА БИО СЕРТИФИЦИРАНАТА КОЗМЕТИКА !!! ТЕ СА АБСОЛЮТНО ЗАБРАНЕНИ ЗАЕДНО С ОЩЕ НАД 10 000 ДРУГИ ВИДА СЪСТАВКИ !!!

Methyl, Propyl, Butyl and Ethyl Paraben – това са група химикали с качествата на консерванти. Те пречат на развитието на микроорганизми и удължават срока на годност на козметиката. Със същия успех обаче могат да предизвикат кожни раздразнения и обриви. Чрез кожата те могат да се абсорбират от организма. В тялото те остават да съществуват във вид подобен на хормона естроген и имат способността да разрушат ендокринната система, предизвиквайки рак на гърдата, както и рак на женските репродуктивни органи.

Diethanolamine (DEA) и Triethanolamine (TEA) – Приложението им в козметичните продукти обикновено се свързва с това да направят консистенцията им подобна на емулсия и да могат да правят пяна. Те обаче могат да причинят алергични реакции, очни раздразнения и прекомерна сухота на кожата и косата. Тези химикали са амини и при влизането им в контакт с нитрати могат да допринесат за формирането на рако – причиняващи нитрозамини. Токсични са, ако бъдат поемани от тялото в продължение на дълъг период от време.

Diazolidinyl Urea и Imidazolidinyl Urea – Това са широко използвани консерванти. Според изследвания на Американската академия по дерматология, те са сред главните виновници за контактния дерматит. Търговските имена на тези химикали са Germall II и Germall115. Токсичната опасност на двата химикала се състои в това, че те освобождават формалдехид.

Petrolatum – В козметиката се предпочита заради омекотяващи свойства, но тази съставка няма подхранващи свойства за кожата. За сметка на това може да влезе в нежелана реакция с естествените овлажняващи механизми на кожата, като причини сухота и напукване. Производителите предпочитат Petrolatum защото е изключително евтин, но в същото време той успешно може да предизвика оплакванията, които твърдят, че облекчава.

PVP/VA Copolymer – Химикал, производен на петролопродуктите, който най-често намира приложение в стилизиращите продукти за коса, които често са във вид на спрей. Предизвиква дразнене на дихателните пътища вследствие на вдишването му.

Stearalkonium Chloride – Разработен  за текстилната промишленост, като текстилен омекотител, той се използва при производството на балсами за коса и кремове за блясък. Предпочитан е по простата причина, че е по-евтин от протеините и билковите масла. Проблемът  е, че за разлика от тях често предизвиква алергични реакции.

Синтеттични оцветители – Целта на производителите е чрез тях да направят своите продукти по-привлекателни за купувачите. В списъка на съставките може да бъдат изписани по следния начин: FD&C Red No. 6 / D&C Green No. 6. Но синтетичните оцветители трябва на всяка цена да бъдат избягвани, тъй като могат да са канцерогенни.

Бронопол и 2,4-Дихлорбензил алкохол  са обявени преди години, като съставка с много висок риск за здравето. Двете съставки активно се използват в България дори в детската козметика.

Парабени – силни алергени и дразнители, високо токсични. Масово се използват в козметиката.

DMDM Hydantoin – съдържа формалдехид (който между другото е канцероген). В комбинация с някои катионни ПАВ като MEA,DEA и TEA може да доведе до образуването на нитрозамини (канцерогени, има ги и в цигарения дим), дори и в продукти в срок на годност.

Formaldehyde – дразнител на кожата и лигавиците, доказан канцероген. Използва се като консервант.

Quaternuim – група съставки, всички донори на формалдехид, канцерогенни, дразнещи кожата и лигавицата.

Dimethicone, Dimethicone Copolyol, Cyclomethicone – емолиенти (омекотители) на силиконова основа. Едни от най-добре действащите съставки за косата – правят я мека и блестяща, лесна за оформяне. Но поставени в крем или лосион, те образуват върху кожата тънък филм, който я запушва и не й позволява да диша.

Paraffinum Liquidum – течен парафин или познат още като минерално масло. Използва се за омекотител. Не подхранва кожата, а само запушва порите. В червила, балсами за усни и др. продукти се изполва Petrolatum (petroleum jelly) – вазелин. За него важи същото.

Споделяне на публикацията

Обратно към Био блог