Микробиом и здрава кожа – как да поддържаме баланса

Обратно към Био блог
Микробиом и здрава кожа - как да поддържаме баланса

Микробиом и здрава кожа – как да поддържаме баланса

Все по-голям брой научни изследвания показват, че  микробиомът е един от най-важните фактори, определящи здравето. Микробиомът представлява съвкупност от голям брой бактерии, населяващи главно кожата, която има обща площ 1,8 – 2,5 кв.м., гастроинтестиналния тракт и пикочополовата система. Общото тегло на тези бактерии е около 1,400 кг, което се равнява на теглото на мозъка. Тази нормална бактериална флора, тези бактерии, са наши приятели, тъй като ни защитават от редица болести. Те поддържат нормалното функциониране на имунната ни система.

Благодарение на проведените редица изследвания са идентифицирани специфични видове бактерии, които притежават специализирани функции. Например ДНК анализът на кожния микробиом показва, че Propionibacterium acnes е доминиращ вид върху кожата при пациенти с акне. Той е анаероб (организъм, който може да живее при отсъствие на кислород) и когато популацията му се разрастне, пречи на функционирането на нормалните аеробни бактерии по кожата, като Стафилококус епидермидис например, а това съществено променя средата и баланса на микробиома.

Балансът в съотношението между различните микроорганизми в микробиома е от изключително значение за патогенни прояви на някои бактериални щамове.  В чисто медицински план може да се каже, че част от дерматологичните заболявания се развиват, когато настъпи дисбаланс в количествено или в качествено отношение на бактериите. Пример за такива заболявания са: екзема, дерматит, псориазис, акне и др.

Повечето съвременни измивни и козметични средства съдържат синтетични оцветители, синтетични аромати, синтетични консерванти, парафини, силикони, петролни деривати, ГМО,SLS и т.н. Те са изключително агресивни и към микробиома. Особено ежедневното им използване води до отслбване на кожната естествена бариера, намаляване на кожния тургор (еластичност), нарушаване на водно-липидната мантия на кожата, от което следва увеличена честота на кожните раздразнения, екземи, ставаме по-чувствителни към алергените в околната среда.

Като профилактика се препоръчват щадящи миещи и козметични средства, които не променят киселинно-алкалното равновесие на кожата и допринасят за неговото възстановяване.

Как да бъдем сигурни, че сме избрали най-подходящата козметика, сред огромното разнообразие от продукти, които се предлагат на пазара?

Както знаем, в много случаи рекламата е подвеждаща, а дългият списък със съдържанието на продуктите, може да бъде разбран само от специалист или трябва да отделим достатъчно от свободното си време, за да се образоваме в тази сфера.

Дори и хората, които са запознати добре с вредните и полезните съставки в козметиката, биха изгубили прекалено много време в четене на съдържанието на всеки един продукт, който привлече тяхното внимание.

Това е една от причините са създаването на съвременната био сертифицирана козметика, която гарантира, че съдържанието на продукта е контролирано от един оторизираните за тази цел органи и отговаря напълно на строгите изисквания за био козметика.

Сертифицираната био и натурална козметика не съдържа:

 • синтетични оцветители
 • синтетични аромати
 • синтетични консерванти
 • парафини
 • силикони
 • петролни деривати
 • ГМО
 • SLS
 • не съдържа още хиляди други вредни съставки, които влизат в състава на традиционната козметика.

Използването на истинска био и натурална козметика дава възможност на кожата и тялото да се възстановят постепенно от натрупаните химикали и други вредни вещества, като същевременно възвръща нейната способност да се регенерира и да запази свежестта си по-дълго време.

КОИ СА ЗНАЦИТЕ, КОИТО ГАРАНТИРАТ, ЧЕ КУПУВАМЕ СЕРТИФИЦИРАНА БИО КОЗМЕТИКА?
  NATRUE www.natrue.org е международен сертифициращ орган за натурална и био козметика. Козметичните био продукти със сертификат NATRUE трябва да съдържат най-малко 95% био съставки.

Сертификацията е изградена на 3 нива:

 • сертифицирана натурална козметика
 • сертифицирана натурална козметика с наличие на биологични съставки: трябва да съдържа най-малко 70% био съставки
 • сертифицирана биологична козметика: трябва да съдържа най-малко 95% био съставки
 • Козметичните био продукти със сертификат NATRUE могат да съдържат:
 • само естествени съставки
 • преработени субстанции с естествен произход
 • пълна забрана на петролни и синтетични съединения, ГМО;
 • флоралните води не се включват в калкулацията за съдържание на биологични съставки

През последните години NATRUE се налага, като единен международен стандарт за сертифицирана натурална и био козметика, който прави ясно разграничение между натурална и био козметика.

   BDIH (www.bdih.de)  е авторитетен немски сертифициращ орган, известен с най-строгите изисквания и стандарти в Европа за 100% био сертифицирана козметика. Разрешените съставки за близо 690 на брой, избрани от измежду повече от 20 000 съставки, използвани в козметиката.

 • Растителните суровини във всички случаи са от контролирано биологично земеделие или диворастящи, които отговарят на стандартите за био.
 • Не се допускат:

–          синтетични оцветители

–          синтетични аромати

–          синтетични консерванти

–          етоксилирани суровини (обработени с  ethylene oxide)

–          силикон, парафин и други петролни продукти;

–          ГМО

–          радиоактивно облъчване;

 • При преработката на суровините се използват естествени процеси и машини с минимален брой манипулации;
 • Допуска се ограничена употреба на компоненти, получени чрез химическа преработка на естествени суровини като мазнини, масла, восъци, лецитин, монозахариди, олигозахариди и полизахариди, протеини и липопротеини.
 • Използват се продукти от животински произход като: мед и мляко.
 • Категорично е забранено да се използват суровини от умрели гръбначни животни като напр. животински мазнини – масло от норка, мазнина от мармот, колаген, живи клетки и пр.

  ICEA  www.icea.info    Сертифициращ орган e оторизираният ИНСТИТУТ ЗА ЕТИЧНО И ЕКОЛОГИЧНО СЕРТИФИЦИРАНЕ за органична (био) и натурална козметика в Италия.

Козметиката, която съответства на всички строги условия на този сертифициращ орган, получава статуса органична и на опаковката й са оказани съответнитеобозначения.

Основни изисквания на сертификата ICEA:

 • Не се допуска използване на химически, синтетитчни консерванти, синтезирани оцветителни, стабилизатори, синтетични ароматизатори, продукти, получени от нефтопреработка, силикони, полимери, ГМО;
 • Не се прилагат вредни технологии:атомен разпад на продуктите, химическо консервиране, аерация на продукти във вакуумна опаковка, обработени храни с фенол, радиоактивно облъчване;
 • Не се допуска провеждане на опити с животнипри тестването на суровините;
 • Не е разрешено използванетона суровини с животински произход, при получаването на които им е нанесена вреда, например, животински колаген или еластин.

SOIL ASSOCIATION – най-голямата сертифицираща организация във Великобритания.

Основни изисквания:

 • Производителите са длъжни да използват предимно компоненти с растителен произход
 • Суровините трябва да бъдат свежи и преработката им трябва да се осъществява с механични, максимално щадящи методи без използването на вредни химически вещества
 • Забранено е използването на изкуствени оцветители, ароматизатори, продукти от нефтопреработка, силикони, полимери, ГМО и продукти, получени от мъртви гръбначни животни.
 • Изключение правят съставки, които се добиват без насилие над животните и са био сертифицирани. Всички вещества се проверяват за отсъствие на токсичност и биоразграждане. Забранено е тестването на продуктите над животни. Процесът на производство и опаковъчните материали трябва да съответстват на всички екологичните норми.

  EcoCert (www.ecocert.com)  е френска сертифицираща организация, която работи и в други страни по света. За степента „био” 95% от състава трябва да е от натурален произход, а 95% от растителните суровини да са биологично произведени. За втората степен „натурална” козметика, също 95 % трябва да са натурални суровини, но растенията могат да бъдат 50% от биологично земеделие. В калкулацията се включват и флоралните води. Забранени са синтетични ароматизатори, оцветители и мазнини, както и ГМО. Допускат се синтетични масла и петролни деривати до 5%.

 COSMOS Standard AISBL (www.cosmos-standard.org)

Първият европейски хармонизиран стандарт за натурални и органични козметични продукти, създаден от водещите агенции за сертифициране в Европа: BDiH (Германия), Soil Association (Великобритания), Ecocert (Франция), Cosmebio (Франция), ICEA (Италия) и Ecogarantie (Белгия).

Шестте национални стандарта са обединени в един, общоприет паневропейски стандарт – COSMOS, който е разработен, за да се хармонизират различните сертификати и етикети, той включва разделението на натурална и органична (био) козметика, както е предписано и от индивидуалните стандарти на шестте институции. Взети заедно, тези сертифициращи агенции осигуряват сертификация на около 1 400 козметични компании и над 24 000 продукта, продаващи се в над 40 страни по целия свят.

Сертифицираните продукти спрямо COSMOS STANDARD се етикират “COSMOS ORGANIC” или “COSMOS NATURAL”, в зависимост от  съдържанието на органични съставки в продуктите. За да бъде етикетиран един продукт с “COSMOS ORGANIC”, COSMOS STANDARD изисква 95% от растителните съставки и 20% от теглото на общия продукт да бъдат органични, включително водата. COSMOS STANDARD позволява максимум 5% синтетично съдържание, но само при условие, че това съдържание е описано на етикета на продукта. В процеса на сертифициране се инспектират набор от критерии в следните категории:

– Произход и обработка на съставките

– Състав на общия продукт

– Съхраняване, производство и пакетиране

– Управление на околната среда

– Етикетиране и представяне на продуктите

– Инспекция, сертифициране и последващ контрол.

Публикувано от д-р Милка Димитрова – дерматолог, практикуващ в гр.Варна

Споделяне на публикацията

Обратно към Био блог