Масло от черен кимион – здраве от природата

Обратно към Био блог
Масло от черен кимион

Масло от черен кимион – здраве от природата

Маслото от черен кимион е мощно оръжие в борбата с вируси.

Според доклад от клинично проучване на иракските учени Ал Хайдари, Файк и Гхарееб, публикуван на официалния сайт на Световната Здравна Организация, става ясно, че черният кимион е мощно оръжие в борбата с вирусите. Клиничното тестване на маслото от черен кимион е проведено в гр. Киркук, Ирак сред 419 пациенти. Цялото научно изследване може да прочетете в Indian Journal of Forensic Medicine and Toxicology. В тази статия сме се постарали да преведем на български език някои основни заключения от това изследване, както и допълнителни отдавна установени факти за действието на черния кимион.

Тимохинонът хваща спайковия протеин

Лечебната мощ на маслото от черен кимион се дължи на тимохинона – една от най-важните му съставки. Тимохинонът притежава силни антиоксидантни, противовъзпалителни, противогъбични, антикоагулантни, антибактериални и антивирусни свойства. Тимохинонът се свързва успешно със спайковия протеин на вируса и по този начин възпира развитието на болестотворните клетки. Изследвания показват, че той пречи на вируса да проникне в здравата клетка и нарушава процеса му на размножаване. Заради високото съдържание на тимохинон, маслото от черен кимион е изключително ефективно при бронхити, астми и респираторни заболявания. То успокоява и разширява бронхите и в същото време потиска освобождаването на хистамини, което намалява риска от белодробна инфекция.

Спира цитокиновата буря
Цитокиновата буря е прекалено силната реакция на имунната система, която може да доведе до множество проблеми, включително и увреждане на различни органи в човешкия организъм. Резултатите от медицински проучвания доказват, че маслото от черен кимион успешно регулира имунната система, намалява възпаленията и забързва възстановителния процес.

Противосъсирващо действие
Черният кимион може да помогне и в тази насока – набор от инвитро тестове за коагулация показва, че екстрактът от семена на Nigella sativa удължава времето за съсирване.

Други научни доклади показват, че маслото от черен кимион има мощен лечебен ефект върху пациенти с ХИВ и хепатит С. Високото съдържание на биоактивни вещества като мастни киселини, протеини, фолиева киселина, калций, цинк, мед, селен и желязо, витамините А, С, В6, В2, В1 и много други превръща маслото от черен кимион в истински еликсир от природата. Този еликсир намалява риска от образуването на злокачествени тумори и унищожава паразити, бактерии и гъбички. Маслото е изключително полезно в борбата срещу свободните радикали и окисляването на клетките.

Аргининът, друга важна съставка на черния кимион, стимулира производството на простагландин Е1 – а той регулира мозъчните функции и нервните импулси, редуцира възпаленията и кожните екземи, действа бронхолитично и съдоразширяващо. Маслото се препоръчва на хора, претърпели травми, изгаряния или наранявания.

Маслото от черен кимион, познато и като масло от калонджи или римски кориандър, има доказани антиоксидантни свойства и помага при вътрешни възпаления и раздразнения на кожата. Това масло е богат източник на антиаксиданти, но основно антиоксидантният му ефект се дължи на един определен компонент, наречен тимохинон. Антиоксидантите неутрализират свободните радикали – “лошите” атоми, които могат да увредят клетките.

Черният кимион действа като антихистамин и спомага за подсилване на имунната система, има противораково действие, намалява алергичните реакции.

Освен това, той се прилага успешно като допълнителна терапия за лечение на астма, сенна хрема, диабет, високо кръвно налягане и екзема, за сваляне на килограми и при менструални крампи, както и при много други здравословни проблеми.

Маслото от черен кимион и неговите ползи за здравето

Маслото от черен кимион се използва при най-често срещаните, здравословни проблеми, като високо кръвно налягате и астма. Също така, то притежава мощно, противогъбично действие против Candida albicans — гъбичката, която причинява кандидоза.

Намалява високото кръвно налягане: Приеман в продължение на два месеци, екстрактът от черните семена намалява високото кръвно налягане.

Намалява високия холестерол: Приемът на масло от черен кимион доказано намалява “лошия” холестерол. Благодарение на съдържащите се в него полезни, мастни киселини – линолова киселина и олеинова киселина, това масло поддържа добри нива на “добрия” холестерол. Количеството на тези мастни киселини варира в зависимост от мястото, където растат черните семена. При консумация на счукани семена, също е възможно да има положителни резултати.

Подобрява симптомите на ревматоиден артрит: Оралният прием на масло от черен кимион може да редуцира симптомите на възпалителен, ревматоиден артрит.

Намалява симптомите при астма: Астмата е хронично заболяване, при което лигавицата на дихателните пътища набъбва и мускулите около тях се свиват, затруднявайки дешането. Противовъзпалителните свойства на маслото от черен кимион може да подобри симптомите на астма, като хрипове и кашлица.Подобрява и функцията на белия дроб. Редуцирайки възпалението в дихателните пътища, маслото помага при симптоми на бронхит.

При проучване сред 80 души с астма е установено, че приемът на масло от черен кимион на капсули от 500мг два пъти дневно в продължение на четири седмици подобрява симптомите на астма.

Намалява стомшните неразположения: Директното хапване на черните семенца или маслото от черен кимион облекчават стомашни болки и крампи, намаляват газовете и подуването на стомаха и помагат при язви.

Маслото от черен кимион има противоракови свойства, например при различни видове рак на кожата, при локална употреба.

Тимохинонът в маслото от черен кимион, както и другите негови компоненти, намаляват растежа на туморните клетки при лабораторни плъхове. Също така, маслото помага при намаляване на увреждането на тъканите вследствие на радиационното облъчване, използвано за унищожаване на раковите клетки. Тези резултати не са потвърдени при хора и маслото от черен кимион не може да бъде заместваща терапия на конвенциалните методи на лечение на тумори.

Сенна хрема: Ежедневното приемане на масло от черен кимион през устата може да подобри алергичните симптоми при хора със сенна хрема.

Диабет: При хора с диабет, постоянните високи нива на кръвната захар, увеличават риска от усложнения в бъдеще, като заболявания на бъбреците, очни заболявания и инсулт. Маслото от черен кимион подобрява кръвната захар при диабетно болни пациенти.

Грижи се за здравето на мозъка: Невровъзпалението е възпаление на мозъка. Смята се, че то е отговорно за развитието на болести, като Алцхаймер и Паркинсон. Тимохинонът в маслото от черен кимион намалява невровъзпалението и предпазва от мозъчни заболявания.

Резултатите от проучване сред 40 здрави възрастни хора показват подобрение в паметта, вниманието и когнитивните функции при прием на 500мг капсули N. sativa два пъти дневно в продължение на девет седмици.

Безплодие при мъже: Маслото от черен кимион увеличава броя на сперматозоидите и колко бързо сперматозоидите могат да се движат.

Болки в гърдите (масталгия): Локалната употреба на гел, съдържащ масло от черен кимион, върху гърдите по време на менстуация, намалява болката.

Акне: Нанасянето на гел, съдържащ екстракт от черен кимион, върху кожата може да подобри акнето.

Според Journal of Dermatology & Dermatologic Surgery, нанасянето на лосион с 10% масло от черен кимион значително намалява акнето след два месеци. Участниците в проучването са удоволетворени на 67% от резултатите.

Хидратация за косата: Маслото от черен кимион може да се използва за омекотяване на косата и придаване на блясък.

Омекотяване на кожата: Маслото от черен кимион може да се добавя към масла и овлажнители за подобряване на влажността и хидратацията на кожата.

Псориазис: Маслото от черен кимион намалява псориазисните плаки.

За зарастване на рани: Маслото от черен кимион редуцира възпалението и бактериите, спомагайки за оздравяването на раните. То не е толкова от полза за образуването на нови колагенови влакна, но пък стимулира други фактори на растежа и помага за формирането на нова, здрава кожа.

Намалява телесното тегло: Не е ясен точният механизъм на действие, но проучванията показват, че маслото от черен кимион може да намали индексът на телесна маса при хора със затлъстяване, метаболитен синдром и диабет тип 2.

Потенциални странични ефекти, предпазни мерки и предупреждения

Маслото от черен кимион може да е полезно за функцията на черния дроб, но използването му в прекомерни количества можеда увреди, както черния дроб, така и бъбреците. Докладван е случай на жена с диабет тип 2, която е била хоспитализирана с остра бъбречна недостатъчност след прием на черен кимион на капсули от 2-2.5 грамадневно в продължение на шест дни. Интересно е, че други изследвания в тази област не показват негативни ефекти на маслото от черен кимион върху бъбреците. Напротив, дори твърдят, че то оказва защитен ефект върху бъбречната функция. Ако имате проблеми с тези органи, съветваме ви да се консултирате с лекар, който да определи безопасната доза за вас.

Пероралната употреба на масло от черен кимион в продължение на повече от три месеци може да е опасно и да предизвика алергии, стомашно разтройство, повръщане и запек. Въпреки това, при участниците в едно проучване, приемали 1 ч. л. (5 мл) масло от черен кимион всеки ден в продължение на осем седмици, са се появили гадене и подуване на корема.

Локалната употреба на маслото от черен кимион също може да причини алергични реакции при някои хора.

Поради липса на достатъчно проучвания, бременните жени и кърмачките е добре да избягват употребата на масло от черен кимион, освен като подправка в храната. В по-големи дози, черният кимион може да забави или спре свиването на матката.

Маслото от черен кимион е безопасно за деца, когато се приема през устата за кратък период от време и е предписано според теглото.

Нарушения на кръвосъсирването: Черният кимион може да забави съсирването на кръвта, увеличавайки риска от кървене и влошавайки заболявания, свързани с кръвосъсирването.

Черният кимион може да забави съсирването на кръвта, да намали кръвната захар и да увеличи сънливостта при някои хора. Това може да попречи на лекарствата, които се използват по време и след оперативни процедури, и да причини тежки странични ефекти. Прекратете приема на черен кимион поне две седмици преди планувана операция.

Взаимодействия с други лекарства

Лекарствата за диабет си взаимодействат с черния кимион, който в комбинация с тях, може да свали твърде много кръвната захар. В този случай е нужно регулярно проследяване на нивата на кръвна захар.

Имуносупресори – лекарствата, които потискат имунната система, взаимодействат с черния кимион, който, от своя страна, може да увеличи активността на имунната система. Някои медикаменти, като например тези, които се използват след трансплантация, намаляват активността на имунната система. Приемът на черен кимион заедно с тях може да намали ефективността им.

Антикоагуланти / Антитромбоцитни лекарства – забавят съсирването на кръвта, в комбинация с черен кимион увеличават риска от синини и кървене.

Прием на антихипертензивни лекарства – лекарства за високо кръвно налягане, в комбинация с черен кимион, който също понижава кръвното налягане, може да доведе до много ниско кръвно налягане.

Успокоителни лекарства (депресанти на ЦНС) – Черният кимион може да причини сънливост и забавено дишане. В комбинация с успокоителни лекарства, които имат подобно действие, може да се стигне до дихателни проблеми, затруднено дишане и повишена сънливост.

Циклоспорин (Neoral, Sandimmune) – Черният кимион може да намали нивата на циклоспорин в кръвта, което може да редуцира неговото действие.

Диуретиците – диуретични лекарства, взаимодействат с черния кимион, който също, както тях, намалява нивата на калий. Може да се стигне до твърде ниски нива на калий.

Амлодипин (Norvasc) взаимодейства с черния кимион, тъй като и двете понижават кръвното налягане. Хората, които приемат амлодипин и черен кимион едновременно трябва да следят редовно своето кръвно налягане.

Серотонинергични лекарства – повишават нивата на серотонин в мозъка, взаимодействат с черния кимион, който има подобно действие. Ако се приемат едновременно, нивата на серотонин могат да се увеличат твърде много. Може да се появят сериозни, странични ефекти, като сърдечни проблеми, гърчове и повръщане.

Дозировка и употреба на маслото от черен кимион

Маслото от черен кимион е хранителна добавка, която може да се приема под формата на таблетки или в течна форма. Също така, маслото се прилага локално върху кожата и косата.

При течната форма е препоръчително да се избере висококачествен чист продукт без добавяни други съставки.

Маслото от черен кимион има силен, леко горчив и пикантен вкус. Ако не харесвате неговия вкус, може да го комбинирате с мед или лимонов сок.

Обикновено използваната доза при възрастни хора е 1-2.5 мл масло от черен кимион на ден през устата за 4-12 седмици. При капсулите, дозата е 1-2 грама дневно в продължение на 8-12 седмици. За специфични, здравословни проблеми, винаги е добре да се консултиратес лекар, който ще определи подходящата доза.

Например, научно е установено, че при хора с астма, приемът на масло от черен кимион на капсули от 1 мг. дневно за четири месеци е безопасно и достатъчно ефикасно, като допълнително лечение.

От друга страна, за намаляване на теглото и на нивата на кръвна захар, изследванията показват, че препоръчителната дневна доза за оптимална ефективност е по-голяма – 2-3 мл в продължение на 8-12 седмици.

Маслото от черен кимион и лечебните му сили са познати на хората от хилядолетия, ето защо то се използва широко в холистичната медицина и до днес.

Така нареченото „Черно злато на фараоните“ притежава мощни противовъзпалителни, антибактериални и имуностимулиращи свойства. Полезните свойства върху организма са толкова многобройни, че превръщат маслото от кимион в неизменна част от аптечката на всеки, който търси начин да подобри здравословното си състояние.

Нашето предложение за масло от черен кимион можете да видите тук.

Споделяне на публикацията

Обратно към Био блог