Масло от чаено дърво – ползи и приложение

Обратно към Био блог
Масло от чаено дърво

Масло от чаено дърво – ползи и приложение

Маслото от чаено дърво е етерично масло, което се извлича от листата на австралийското чаено дърво с латинско наименование Melaleuca alternifolia. То расте в Куинсленд и Ню Саут Уелс в Австралия. Листата му не трябва да се бъркат с растението, чиито листа се използват за черен, зелен и улун чай (вид китайски чай).  В продължение на векове, маслото от чаено дърво се е използвало, като традиционно лекарство от абуригените – местните жители на Австралия. Те извличали екстрактът от листата на чаеното дърво чрез смачкване и изстискване, след което го вдишвали против кашлица и настинки или го нанасяли директно върху кожата.

В наши дни, маслото от чаено дърво е лесно достъпно и се предлага под формата на 100% неразредено, чисто масло или разредено 5-50% в козметичните продукти. Маслото от чаено дърво съдържа няколко компоненти, включително терпинен-4-ол, който доказано унищожава определи бактерии, вируси и гъби. Също така, увеличава активността на белите, кръвни клетки, които помагат в борбата с микробите и други чужди нашественици.
Тези противомикробни свойства на маслото от чаено дърво го превръщат в безценно, природно средство за лечение на бактериални и гъбични, кожни състояния, тъй като предотвратява инфекциите и ускорява оздавителните процеси.

Маслото от чаено дърво е универсално масло с широко приложение и редица ползи, включително за здравето на кожата, косата и ноктите. Освен, че ефективността му е научно доказана, то не е скъпо и е безопасно, ако се прилага според инструкциите.

Масло от чаено дърво против акне

Маслото от чаено дърво е широко известно със своите антибактериални и противовъзпалителни свойства. Справя се успешно с двете бактерии (P. acnes и S. Epidermidis), които причиняват пъпки, и е мощно оръжие против акнето.

Според данните от проучване, гел с 5% масло от чаено дърво е почти 4 пъти по-ефективен в намаляването на лезии от акне и 6 пъти по-ефективен в редуцирането на тежестта на акнето от плацебо ефекта.

В друго проучване е доказано, че гелът с 5% масло от чаено дърво има еднаква ефективност в намаляването на пъпките, както лосионът с 5% бензоил пероксид – типично средство против акне. Маслото от чаено дърво показва по-малко странични ефекти, включително изсушаване, раздразнения и зачервяване.

Важно е да отбележим, че всички етерични масла, също и маслото от чаено дърво, са силно концентрирани и предизвикват зачервяване и раздразнения, ако се нанася директно върху кожата. Ето защо, е нужно предварително да се разтварят и дори да се направи тест за алергична реакция върху малък участък от кожата преди употреба.

За третиране на акнето в домашни условия, направете си смес от 1 част масло от чаено дърво и 9 части вода. С памучен тампон, нанесете върху засегнатите от акне кожни участъци 1-2 пъти дневно.

Масло от чаено дърво и пърхот

Намалява разрастването на гъбичната инфекция по скалпа

Гъбичката malassezia притежава свойства на гъбична инфекция. Тя живее на скалпа на всеки един от нас в допустимо количство. При някои хора, може да се разрасне повече поради занижени, хигиенни навици, като напр. рядко измиване на косата с шампоан, или в резултат на медицинско състояние. И в двата случая, може да се появи пърхот. Данните от изследване показват, че шампоанът с 5% масло от чаено дърво ефективно намалява пърхота от гъбичката Pityrosporum ovale (malassezia). Участниците в изследването, които използвали шампоан с 5% масло от чаено дърво в продължение на месец, имали 41% редуциране на пърхота.

Намалява сърбежа и други съпътстващи симптоми

Маслото от чаено дърво може да спомогне за редуциране на сърбежа, омазняването и лезиите, които се свързват с наличието на пърхот. Според данните от изследване през 2006г., използването на шампоан с 5% масло от чаено дърво води до положителни резултати. Скорошно изследване доказва, че шампоанът с масло от чаено дърво намалява 78% размножаването на микробите.

Маслото от чаено дърво може да се използва за масаж на скалпа, но задължително трябва да го комбинирате с друго масло, например от бадем, жожоба, арган, кокос или зехтин, тъй като може да раздразни кожата. Масажирайте скалпа в продължение на 5-10 минути и оставете да подейства за около 30 минути или през цялата нощ, след което отмийте нежно с шампоан срещу пърхот или шампоан без сулфати. Повторете процедурата 2-3 пъти седмично в продължение на 2-3 седмици, за да забележите видими резултати.

Масло от чаено дърво при хемороиди

Маслото от чаено дърво притежава мощни свойства и може да помогне при лечение на хемороиди. То има силни противовъзпалителни свойства, които намаляват възпалението и подуването, което, от своя страна, спомага за свиването на хемороидите.

Антисептичните качества на маслото от чаено дърво намаляват симптомите на сърбеж, дискомфорт и болка. Това може да облекчи до голяма степен дискомфорта, причинен от хемороидите, особено, когато маслото е комбинирано с успокояващи агенти, като лешник и алое.

Маслото от чаено дърво притежава антимикробни и антибактериални свойства, които поддържат кожата чиста и предотвратяват инфекциите при кървене и раздразнение.

Скорошно изследване доказва, че използването на гел с масло от чаено дърво и хиалуронова киселина е ефективна и безопасна терапия при хемороиди.

Масло от чаено дърво при въшки

Смята се, че маслото от чаено дърво убива въшките по главата, но не всички специалисти са убедени в това. Необходими са още научни проучвания, за да заключат категорично твърдението, че маслото от чаено дърво е ефективно против въшки.

Междувременно, някои изследвания показват, че маслото от чаено дърво може да е полезно при третирането на въшките по главата. Предполага се, че то може да убие въшките в какавидите и в по-напреднал етап от развитието им. Лечението с масло от чаено дърво също намалява броя на излюпените яйца от въшки. Масло от чаено дърво в комбинация с мента или лавандулово масло помага при въшки.

Масло от чаено дърво при краста

Маслото от чаено дърво може да е ефективна терапия при някои типични зарази сред хората и животните, включително въшки, бели мухи по растенията и въшки по овцете.

При експеримент, в който тествали действието на маслото от чаено дърво, открили, че, в зависимост от концентрацията, то може да унищожи въшките по косата за един час, а яйцата им – за пет дни. Макар, че въшките се различават от краста акарите, резултатите показват, че маслото от чаено дърво може да бъде ефективно лечение за други паразитни инфекции, включително краста.

Няма много проучвания, разглеждащи използването на масло от чаено дърво за лечение на краста при хора. Въпреки това, едно проучване разглежда краста акарите, взети от хора участници. Извън тялото, 5 % разтвор на масло от чаено дърво е по-ефективен при убиването на акарите от традиционните лечения.

Дезинфектант за ръце

Маслото от чаено дърво е перфектен, натурален дезинфектант за ръце. Проучванията показват, че то унищожава някои, често срещани бактерии и вируси, които причиняват болести, включително E. coli, S. pneumoniae и H. Influenzae. Нещо повече, в изследване, в което се тестват няколко видове течен сапун за ръце, се установява, че добавянето на масло от чаено дърво увеличава ефективността на препаратите срещу E. Coli.

Препарат против насекоми

Маслото от чаено дърво може да държи далеч насекомите. Според данните от изследване, 24 часа след третиране с масло от чаено дърво, кравите имали 61% по-малко мухи от кравите, които не били третирани с маслото. Друго проучване в епруветка разкрива, че маслото от чаено дърво има по-голяма способност да отблъсква комарите, отколкото DEET – най-използваната активна съставка в препаратите против насекоми.

Натурален дезодорант

Антибактериалното действие на маслото от чаено дърво може да помогне за контрола на неприятната миризма, свързана с изпотяването. Потта сама по себе си не мирише, но когато секрет от потните жлези влезе в контакт с бактерии по кожата, се получава неприятна, умерена до силна миризма.

Зоната на подмишниците има висока концентрация на тези жлези и е главният виновник за миризмата на тялото. Антибактериалните свойства на маслото от чаено дърво го правят идеален, природен заместител на дезодорантите и антиперспирантите.

Антисептик при порязване и охлузвания

При нараняване на кожата, микробите проникват много лесно в кръвта, което може да доведе до инфекция. Маслото от чаено дърво може да се използва за третиране и дезинфекция на малки, порезни рани и охлузвания, убивайки бактерията S. aureus и други бактерии, причиняващи инфекция при отворени рани.

За да дезинфектирате раната, първо я почистете добре с обикновен сапун и вода. Пригответе смес от 1 капка масло от чаено дърво и 1 ч.л. кокосово масло. Нанесете малко количество от сместа върху раната и превържете с марля и бинт. Повтаряйте тази процедура 1-2 пъти дневно до образуването на коричка.

Масло от чаено дърво ускорява зарастването на раните

В допълнение към предотвратяването на инфекция при порязване и охлузване, маслото от чаено дърво помага за оздравяването на раните. Според едно от проучванията, маслото от чаено дърво помага за редуциране на възпалението и засилва активността на белите, кръвни клетки, които способстват оздравителния процес.

В малко проучване сред 10 души с рани, добавянето на масло от чаено дърво към конвенционалното лечение на раните, довело до намаляване на времето на зарасване при всички участници, освен при един.

Няколко капки масло от чаено дърво могат да се добавят към превръзката за рани всеки път, когато се поставя нова превръзка.

Масло от чаено дърво при гъбички по ноктите

Гъбичните инфекции по ноктите са много често срещани. Въпреки, че не са опасни за здравето, те са изключително неприятна гледка за окото. Съществуват медикаменти за лечението им, но повечето хора предпочитат натурален подход за премахването им.

Маслото от чаено дърво спомага за справянето с гъбичките по ноктите, ако се прилага самостоятелно или в комбинация с други натурални средства.

В контролирано проучване, хора с гъбична инфекция използвали чисто масло от чаено дърво и противогъбично лекарство в продължение на шест месеци. В края на проучването, около 60% от хората във всяка група изпитали частично или цялостно решение на проблема с гъбичките.

Може да използвате самостоятелно няколко капки масло от чаено дърво или да го смесите с равно количество кокосово масло, след което нанесете върху засегнатите от гъбички нокти. Незабавно си измийте ръцете, за да избегнете разпространението на гъбичките и по други части на тялото.

Вода за уста без химикали

Маслото от чаено дърво би могло да унищожи микробите, които причиняват зъбен кариес и лош дъх. Резултатите от проучване сочат, че маслото от чаено дърво е по-ефективно срещу бактерии, причиняващи плака, отколкото хлорхексидин – дезинфектант за измиване на устата. Дори вкусът на маслото от чаено дърво е по-поносим. От друга страна, по-старо проучване доказва, че маслото от чаено дърво няма голямо влияние върху образуването на плака.

За да си направите вода за уста вкъщи без никакни химични вещества, просто добавете една капка масло от чаено дърво в чаша топла вода, разбъркайте добре и жабурете устата за 30 секунди. Както всяка вода за уста, не трябва да я поглъщате, защото е токсична.

Универсален почистват препарат

Може да си приготвите страхотен почистващ препарат от масло от чаено дърво, който, освен, че почиства, и дезинфектира повърхностите без да оставя следи от химикали. За да си направите изцяло натурален и универсален, почистващ препарат, комбинирайте 20 капки масло от чаено дърво, ¾ ч. ч. вода и ½ ч. ч. ябълков оцет в спрей флакон.

Успокоява кожни възпаления

Маслото от чаено дърво може да помогне при облекчаване на кожните възпаления. Контактният дерматит е типично, кожно раздразнение, което се появява при контакт на кожата с алергени, като напр. никел. Кожата се зачервява, появява се неприятен сърбеж и дори може да е болезнено. Проучване върху хора и животни свидетелства за намаляване на тези симптоми след използване на масло от чаено дърво. В друго изследване се доказва, че маслото от чаено дърво намалява симптоматиката при контактен дерматит до 40%, което е много повече в сравнение със стандартните медикаменти. Маслото от чаено дърво облекчава реакцията от ухапване от насекоми, като редуцира сърбежа, зачервяването и подуването, които се образуват при освобождаването на хистамин от тялото за защита.

При кожни възпаления, нанасяйте смес от 10 капки масло от чаено дърво, 1 суп. л. зехтин и 1 суп. л. разтопено, кокосово масло до 2 пъти дневно до изчезване на симптомите.

Масло от чаено дърво при микоза

Микозата е гъбична инфекция, засягаща кожата между пръстите на краката, която трудно се контролира, и може да се разпространи по ноктите на краката и ръцете. Тя е форма на трихофития. Симптомите са лющене, напукване, зачервяване и образуване на мехури по кожата.

Стандартното лечение на микозата е с противогъбични медикаменти, но и маслото от чаено дърво би могло да е ефективна алтернатива за облекчаване на симптомите.

В контролирано изследване на 158 души, 72% от групата, използващи масло от чаено дърво, са почуствали значително, клинично подобрение на микозата, в сравнение с 39% при плацебо групата.

Масло от чаено дърво и кожни израстъци

Въпреки, че липсват научни изследвания за действието на маслото от чаено дърво при кожни израстъци, хората смятат, че то помага, като дехидратира и изсушава кожните израстъци, причинявайки тяхното изсъхване и падане. Кожните израстъци не са болезнени и са безвредни, но могат да създадат голямо неудобство, тъй като се появяват на деликатни места, като клепачи, слабини и подмишници.

Дехидратиращи свойства на маслото от чаено дърво: Според едно от проучванията, маслото от чаено дърво е ефективна терапия против акне, защото то убива бактериите и изсушава пъпките. По подобен начин, е напълно възможно, маслото от чаено дърво да доведе до изсъхване и изсушаване на кожните израстъци.

Дерматолозите често третират кожните израстъци, като връзват конец в основата им, прекъсвайки снабдяването им с кръв, което причинява изсъхване и падане на израстъците. Маслото от чаено дърво би могло да бъде алтернатива на тази процедура, но може би е все пак е добре да вържете конец за зъби в основата на израстъка.

Масло от чаено дърво при брадавици

Маслото от чаено дърво има противовирусни свойства и е доказано ефективно срещу патогени. Комбинацията от масло от чаено дърво и евкалиптово масло успешно се справя с вируса на херпес симплекс. Маслото от чаено дърво може да е добра превенция срещу разпространението на грипа.

Опция за потенциална терапия при брадавици е използването на имунната система на тялото. Маслото от чаено дърво активира белите кръвни клетки на имунната система. Когато се прилага върху брадавици, маслото от чаено дърво активира белите кръвни клетки да се борят с тях.

Брадавиците по ръцете и краката могат лесно да се разпространят от човек на човек, особено на обществени места, като съблекални и фитнес зали. Домашно-приготвен препарат за почистване с масло от чаено дърво може да предотврати разпространението на брадавиците от вас на други хора.

Прогонва плесента от плодовете и зеленчуците

Пресните плодове и зеленчуци са безспорно вкусни и здравословни. За съжаление, те също са податливи на образуване на сива плесен, наричана още Botrytis cinerea, особено при топъл и влажен климат. Изследванията показват, че противогъбичните съставки терпинен-4-ол и 1,8-цинеол в маслото от чаено дърво могат да противодействат образуването на плесен върху плодовете и зеленчуците. Добавянето на 5-10 капки масло от чаено дърво във водата за измиване на плодовете и зеленчуците може да ги предпази от плесен.

Облекчава симптомите на псориазис

Псориазисът е автоимунно заболяване, което се характеризира със зачервена кожа, сърбеж и лющене на кожата. Въпреки, че съществуват лекарства за подобряване на симптомите, заболяването е хронично и не се лекува. Противовъзпалителните съставки в маслото от чаено дърво могат да са от полза за облекчаване на симптомите при псориазис.

Ако искате да проверите ефективността му, комбинирайте 10-15 капки масло от чаено дърво с 2 суп. л. разтопено, кокосово масло. Нанасяйте течността върху засегнатите участъци от кожата 2-3 пъти седмично.

Маслото от чаено дърво е безопасно, но не трябва да се приема орално през устата. При поглъщане, може да е токсично, така че го пазете далече от деца. Ако го използвате за първи път, е добре да си направите тест за алергична реакция. При хората с чувствителна кожа е възможно да се получат кожни раздразнения, ако използват чисто масло от чаено дърво, което не е разредено. За целта, е препоръчително маслото от чаено дърво да се разрежда със зехтин, кокосово или бадемово масло. Маслото от чаено дърво може да е опасно за домашните любимци, като кучетата и др., защото предизвиква тремор и увреждане на нервната система.

Тъй като, качеството на маслото от чаено дърво варира, важно е да изберете 100% натурално масло, без други добавки. При възможност, купете органично масло от чаено дърво от реномиран бранд. Латинското наименувание, Melaleuca alternifolia, и държавата на произход трябва да са изписани на етикета на бутилката. Винаги търсете масло с 10-40% концентрация на терпинен, който е основният, антисептичен компонент на маслото от чаено дърво.

Споделяне на публикацията

Обратно към Био блог