Каква е разликата между базовите и етеричните масла?

Обратно към Био блог
Каква е разликата между базовите и етеричните масла?

Каква е разликата между базовите и етеричните масла?

Терминът “есенциално / етерично маслое измислен от растителните алхимици през Средновековието, които тогава едва ли са могли да предположат какво голямо объркване ще предизвикат сред бъдещите ентусиасти в грижата за кожата. Връщайки се назад във времето, под “есенциално” се е разбирало“от есенцията” – и следователно, етерично масло е било чистият, растителен екстракт, извлечен от цялото растение. Докато в днешно време, думата “есенциално”се използва широко като рекламен трик – напр. “Това масло за лице е есенциално в ежедневната грижа за вашата кожа”. Трябва да подчертаем, че в никакъв случайне става въпрос за едно и също нещо.

Определението, което ароматерапевтите и козметичните химици дават за етеричните масла е, че те представляват концентрирана комбинация от натурални, летливи и ароматни съединения, получени от растителен материал – цветове, пъпки, семена, листа, клонки, кора, корени, билки, дървесина и плодове. Етеричните масла обикновено се извличат чрез парна дестилация до получаването на концентрирана течност. Друг метод на извличане е чрез сурово пресоване на растенията, при който се запазват биоактивните съединения в маслата. Представете си беленето на портокал и малките капчици, които се появяват, когато изстиквате кората. При дървесните масла, като маслото от тамян, се прибягва до изсушаване на сока – или познат още като смола, след което се запарва, така че да се превърне в течност.


Много често се случва така, че при нанасяне на тази концентрирана течност върху кожта, тя не се усеща точно като масло. Всъщност, етеричните масла са по-скоро воднисти – те не попиват в кожата, както другите масла за лице. Вместо това, имат свойството да се изпаряват бързо, което кара някои от специалистите да заключат, че са получили погрешно наименованието си. Чисто и просто, те са 100% чисти растителни екстракти, оприличавани с билки и подправки. По принцип, етеричните масла са течната форма на група растения и се различават значително по употреба, функция и характеристики – точно както кърито на прах е различно от босилека.

По същия начин, по който не консумираме само една подправка, така и не използваме етеричното масло само по себе си. Тези растителни екстракти са изключително мощни и е необходимо да се прилагат винаги в комбинация с базови масла или с по-плътни и гъсти масла, които не се изпаряват лесно. Етеричните масла почти винаги се разреждат, добавяйки ги към нещо друго. Базовите масла се наричат “носители”/ “преносители”, защото те буквално пренасят безценните компоненти на етеричните масла до вътрешните слоеве на кожата.И така, ако метафорично си представим, че грижата за кожата е супа, то етеричните масла са подправките, а базовите масла са бульонът.

Базовите масла се наричат още и “растителни масла” или просто “масла” за по-кратко. Растителните масла представляват мазнините, които се извличат от растенията, като обикновено това са семената, ядките и зърната. Състоят се от компоненти, като мастноразтворими витамини, минерали, антиоксиданти и други нутриенти, които сами по себе си подхранват кожата. В този смисъл, самостоятелното използване на растителните масла е достатъчно ползотворно и благотворно за кожата.

Базовите масла се различават от етеричните масла по толкова много начини, но три от най-големите разлики са ароматът, усещането и ефективността. Базовите масла нямат толкова силен аромат, както етеричните – макар, че някои от тях може и да имат мека, отличителна миризма, като прясното, необработено, органично кокосово масло. Базовите масла трайно остават върху кожата и се опрпеделят като по “фиксиращи”в сравнение с етеричните масла, които са летливи и се изпаряват лесно. Като такива, основната и обща цел на всички растителни масла е да поддържат защитната стена на кожата, която е изградена от много от същите липиди, съдържащи се в растителните масла. Погледнато от друга страна, етеричните масла пък осигуряват терапевтични ползи, специфични за всяко растение – и при това мощни терапевтични ползи, поради което е нужно те да бъдат в разредена форма. В повечето случаи, имате нужда от базово масло, за да използвате етеричното, но нямате нужда от етерично масло, за да използвате базовото.

Примери за етерични масла, които обикновено имат приложение в козметиката за лице, са маслата от лавандула, тамян, розов здравец, бергамот, чаено дърво и други. Същите тези масла имат и ароматерапевтични качества. Инхалация с вдишване на масло от тамян облекчава симптомите на тревожност, а маслото от чаено дърво, ако е правилно разредено, може да помогне при акне. Някои познати примери за базови масла са: кокосовото масло, маслиновото масло, сусамовото масло, маслото от жожоба (въпреки, че маслото от жожоба технически е „восъчен естер”, пресован от семена на жожоба), масло от сладък бадем, маслото от кайсиеви ядки, конопено масло, слънчогледово масло, масло от авокадо, масло от лешници, ленено масло, рициново масло и масло от шипка.

А сега нека да разберем от къде всъщност започва дезинформацията: някои растения, като розата, се използват за производството и на етерични, и на базови масла. Розовото етерично масло се дестилира от цялото растение, т. е. от всички негови части, докато шипковото масло, което е базово масло, е студено-пресовано от шипки – плодът на розата. Как бихте могли да разграничите едното от другото? Ако нямате възможност физически да почувствате маслото върху кожата си и да го помиришете – вече знаете, че етеричните масла са воднисти и с наситен аромат, а базовите масла са гъсти и с лек аромат или без никакъв аромат, то обърнете задължително внимание на някои ключови думи в описанието на продукта.

Реномираните компании за производство на етерични масла изписват върху шишенцето „100 % чисто етерично масло”. Ако няма такъв надпис, значи това не е етерично масло. Друг издайнически знак е големината на шишенцето, което при етеричните масла е по-малко в сравнение с шишенцето на базовите масла.

Най-накрая нека да изясним още едно погрешно схващане относно безопасността на етеричните масла. Налице е голяма дискусия около това доколко те имат място в продуктите за грижа за кожата. Някои ентусиасти твърдо вярват, че етеричните масла имат широко приложение в справянето с кожни проблеми, като изсветляване на хиперпигментации (масло от тамян) и дори унищожаване на бактериите, предизвикващи акне (масло от чаено дърво). От другата страна стоят други хора, които предупреждават за потенциалния дразнещ ефект върху кожата, който етеричните масла могат да причинят. Винаги е тъжно да чуваме подобни мнения, като например, че етеричните масла са известни кожни дразнители, защото същото е вярно и за толкова много други невероятни съставки, които се използват в козметичните продукти за лице. Ако направим сравнение с ретинола, той може да нанесе ужасяващи щети на кожата, ако се използва в чистата му форма. Но вместо това, ние много добре разбираме, че е необходимо той да бъде в определена, много ниска концентрация, за да свърши ефективно своята работа, без да уврежда кожата.Точно по този същия начин, етеричните масла изискват обмислена и прецизна дозировка, както и внимателна апликация.

Това е основната разлика между базовото и етеричното масло: базовото масло може да се нанася директно върху кожата, докато етеричното масло не може да се нанася директно върху кожата. Етеричните масла, които представляват натурални масла извлечени от растения, са високо концентрирани и много мощни, за да се използват направо върху кожата. Това, което е важно да се запомни е, че базовите масла служат за разреждане на етеричните масла, така че те да са безопасни за употреба върху кожата. Някои хора използват алое вера гел или неароматизирани лосиони за тяло за разреждане на етеричните масла.

Използвайки етеричните масла по правилен начин, ние бихме могли да постигнем страхотни резултати и да се радваме на красива и здрава кожа.Темата с етеричните масла става особено чувствителна и болезнена, когато хората или нямат опит в използването им или избират масла, които са отлични за ароматерапия, но не са толкова ефективни в грижата за кожата на лицето, или просто купуват продукти от производители, които не знаят как да извличат и съхраняват етеричните масла – нещо повече, те не са запознати с тънкостите в процеса на производство. Поради тази причина, вероятно по-добрата опция за начинаещите ползватели на етерични масла е да се доверят на предварително смесени продукти от изпитани марки, отколкото да експериментират сами с тях.

Какво представлява базовото масло?

Базовото масло е създадено на растителна основа, има лек аромат или е без никакъв аромат, и служи за разреждане на етеричните масла. азовите масла се наричат още масла-преносители, защото на практика те имат способността да пренасят етеричните масла до кожата. Освен това, те спомагат за равномерното разнасяне на етеричните масла върху кожата. Нещо повече, абсорбцията на етеричното масло зависи от плътността на базовото масло. Също така, разреждането на маслото се определя от вида на маслото, къде се нанася маслото, както и големината и здравословното състояние на човека.

Когато избирате подходящо базово масло за вас, трябва да имате предвид някои фактори, като типа кожа, върху коя част от кожата ще нанасяте маслото и дали имате някакви алергии или не. За да откриете най-доброто базово масло за вас, може да изпробвате няколко масла върху малък участък от кожата, т. нар. пач тестуване. По този начин, може да видите реакцията на вашата кожа и да изберете подходящото базово масло.

Какво представлява етеричното масло?

Етеричното масло е натурално масло с характерни аромат и вкус на растението или на друг източник, от които е извлечено. С други думи, етеричното масло улавя есенцията на растението, което е неговият първоизточник. Етеричните масла запазват същинското ухание на цветовете, листата, семената, корените и други части на растенията. Тези масла се получават чрез дестилация и чрез механични методи, като студено пресоване. Лавандуловото масло, портокаловото масло, маслото от чаено дърво, маслото от сандалово дърво, масло от мента, масло от розмарин, масло от канела и масло от лимон са някои примери за етерични масла.

Характерно за етеричното масло е, че се произвежда от един единствен растителен вид (напр. лавандуловото масло от лавандула), също така не от всички растения могат да се извличат етерични масла. Етеричните масла се продават в сурова форма в тъмни, стъклени шишенца. Също така, може да ги откриете в продукти, като сапуни, парфюми, кремове, лосиони, шампоани, соли за вана и свещи. Те са силно концентрирани и летливи, тъй като са много мощни не трябва да се нанасят директно върху кожата. Ето защо, те първо се разреждат с базово масло преди употреба. В заключение, можем само да добавим, че базовите масла са по-евтини в сравнение с етеричните.

Най-добрите базови масла

Кокосово масло (Cocos nucifera)
Хората използват кокосовото масло, като хидратиращ продукт, в продължение на векове. Това масло има антимикробни свойства, благодарение на високото съдържание на лауринова киселина, която е основната мастна киселина в него. Кокосово масло е базово масло и може да се използва, както самостоятелно, така и в комбинация с етерично масло. Може да се нанася върху кожата, косата и устните. Предпазва кожата, оставяйки тънък слой от маслото на повърхността й.

Масло от семена на черен кимион (Nigella sativa)
Маслото от семена на черен кимионе противовъзпалително, антибактериално и антигъбично. Във формата му на етерично масло, то може да спомогне за лечението на рани и изгаряния. Цветът на това масло е златисто-кафяв, а ароматът му е мек, земен, дървесен, леко пикантен и пиперлив. Бързо се абсорбира в кожата.

Масло от жожоба (Simmondsia chinensis)
Маслото от жожоба е восък и се използва при правенето на масажи. Благодарение на неговите натурални, противовъзпалителни свойства, може да помогне при третирането на акне. В ароматерапията, то се абсорбира добре и може да е подходящо при мазна кожа, склонна към образуване на акне. Маслото от жожоба има жълт цвят и отличителна, приятна миризма.

Масло от вечерна иглика (Oenothera biennis)
Маслото от вечерна иглика има дълга история, като природно средство. Съществуват изследвания, които свидетелстват, че това масло може да подобри качеството на живот на хора с множествена склероза и спомага за намаляване на симптомите на екзема. Ароматерапевтите комбинират маслото от вечерна иглика с друго базово масло. То има високо съдържание на есенциални мастни киселини, което означава, че се разваля и гранясва доста бързо.

Шипково масло (Rosa mosqueta)
Шипковото масло е богато на есенциални мастни киселини, включително алфа-линоленова киселина. Спомага за физиологичното и физичното отпускане, намалява тревожността и има редица други лечебни свойства.

Масло от гроздови семки (Vitus vinifera)
Маслото от гроздови семки доказано притежава антиоксидантни и антимикробни свойства. Има лек, сладък аромати е с почти ясен цвят. Оставя блясък върху кожата. Получава се чрез пресоване на семките на определени сортове грозде.

Споделяне на публикацията

Обратно към Био блог