Здравословно и ефективно справяне с целулита

Обратно към Био блог

Здравословно и ефективно справяне с целулита

Много жени страдат от това досадно нещо наречено целулит. Кожата изглежда на “вълни”, появяват се ясно забележими “трапчинки”. Изискват се дисциплина и постоянство за справяне с целулита.

Целулит обикновено се образува на бедрата, седалището и горната част на ръцете, също по корема и гърдите, където, по естествен начин, има повече мастна тъкан. Образува се когато мастната тъкан дълбоко в кожата притиска съединителната тъкан. Няколко са факторите, които играят роля в появата на целулита. Структурата на съединителната тъкан при жените е успоредна, докато при мъжете структурата на съединителната тъкан е подобна на мрежа, което я прави по-устойчива и стабилна. Това е причината, силният пол да е по-слабо засегнат от проблемите, свързани с целулита. Смята се, че 80% – 90% от нежния пол имат целулит в различна степен.
Освен това жените имат два пъти повече мастни клетки в сравнение с мъжете. Те могат да бъдат запълнени и притиснати заедно от слабата съединителна тъкан, правейки ги видими – (“вдлъбнатини” или “трапчинки”).

Разпределението на мазнините при жените е по-видимо, отколкото при мъжете. Колагеновите влакна между кожата и мускулите разделят подлежащата мазнина на множество джобове. Целулитът може да стане по-забележим с напредване на възрастта, тъй като кожата става по-тънка и губи еластичност. По този начин се разкриват напуканите съединителни тъкани отдолу.

Целулитът би могъл да се появи в резултат на нездравословен начин на живот, натрупани токсини, увеличаване на килограми и бременност. Други възможни причини са възпаление на тъканите, липса на колаген, слабо кръвообръщение, изтъняване на епидермиса – външния слой на кожата, хормонални промени и наследствени фактори. Непълноценното хранене и липсата на физически упражнения са най-честата причина за поява на целулит, тъй като водят до повишаване на задръжане на вода под кожата и натрупване на мастна тъкан.
Точно това представлява целулитът – натрупани мазнини и вода под кожата. Някои жени са по-предразположени към образуването на целулит от други тъй като плътността на кожата също влияе върху образуването му.

Степени на целулит

Съществува 3-степенна скала за определяне на целулита, която позволява на професионалистите в тази област да оценят състоянието.
• 1 степен (лека) – повърхностни трапчинки, които приличат на портокалова обелка, или това е т. нар. “портокалова кожа” и имат една до четири леки вдлъбнатини по кожата.
• 2 степен (умерена) – по-дълбоки вълни върху кожата, приличащи на извара и пет до девет средни вдлъбнатини по кожата.
• 3 степен (тежка) – много дълбоки вълни върху кожата, подобяващи на матрак и десет и повече дълбоки вдлъбнатини.

Как да се противопоставим на проблема с целулита?

Антицелулитни кремове и масла: Натуралните кремове против целулит съдържат екстракти и олиа стягащи кожата и стимулиращи кръвообращението в проблемните зони. Подобни кремове са най-ефективни, когато се използват в комбинация със спорт и здравословно хранене. Освен че стягат кожата, правейки я да изглежда по-гладка и стегната, кремовете я хидратират и подобряват микроциркулацията, което редуцира появата на целулит.

Масажи: Добрият масаж върху засегнатите от целулит кожни участъци може да стимулира циркулацията на съединителната тъкан, като по този начин се засилва микроциркулацията в тъканите, което би могло да доведе до редуциране на целулита. За по-добър резултат трябва да бъдат съчетани със спорт, здравословно хранене и допълнително ежедневно масажиране с безвредни антицелулитни масла, лосиони или кремове.

Какви превантивни мерки да предприемем?

Спорт: Движението и тренировките са ключов фактор за превенция и премахване на целулита. Добре е да съчетаем аеробни и силови тренировки в тренировъчната си програмата. Така най-ефективно ще изгаряме мазнини и ще тонизираме и оформим мускулите си. Тялото изглежда по-гладко и по-стегнато, когато имаме тонизирана мускулатура. Плуването, тичането и карането на колело са чудесен избор за ефективно справяне с целулита. Спортът доказано подобрява кръвообращението, забързва метаболизма, редуцира задържаната подкожна вода и стимулира изгарянето на подкожните мазнини.

Вода: Главният принцип за стегната и гладка кожа, който трябва да спазваме – прием на достатъчно вода, средно 2-3 литра на ден са достатъчни за средностатистически възрастен с умерено активен начин на живот. Дехидратацията често води до подкожна водна задръжка. Приемът на достатъчно вода пречиства тялото и извежда токсините.

Хранене: Въздържайте се от консумация на големи количества захар, сол, мазнини и алкохол. Всички те насърчават задържането на вода под кожата, както и отлагането на излишни мазнини. Балансирано хранене с много зеленчуци, плодове, риба, меса с ниско съдържание на мазнини и пълнозърнести храни е изборът, който ще помогне за ефективното премахване на целулита.
С балансирания хранителен режим можем да поддържаме здравословно тегло и да редуцираме натрупаните подкожни мазнини. Важно е да се избягват преработените храни и такива с много захар, които водят до акумулиране на токсини и мазнини. От друга страна е нужно да се приемат повече фибри.

*Относно тренировъчна програма и хранителен режим можете да се допитате до препоръчан от нас персонален треньор – Ангелина Симеонова

Като заключение можем да кажем, че най-ефективният начин за справяне с целулита е да оптимизираме физическата си активност, храненето си и редовно да масажираме проблемните зони с натурални масла и лосиони, създадени специално за справяне с целулита.

Въпреки всичко, описано в статията, нека да уточним, че целулитът не е нещо лошо и вредно. Няма нужда да се притеснявате прекалено много или пък да се срамувате, защото целулитът е естествено състояние на кожата. Нека гледаме на него като индикатор, който ни кара да се замислим за това, какво можем да подобрим в нашето ежедневие.

Споделяне на публикацията

Обратно към Био блог