Етерично масло от карамфил

Обратно към Био блог
Етерично масло от карамфил

Етерично масло от карамфил

Маслото от карамфил е изключително здравословно и помага при облекчаване на зъбобол, главоболие, кашлица, астма и някои симптоми на стрес. Благотворният му ефект седължи на действието му, като анестетик (обезболяващо и успокояващо средство), както и на неговите антимикробни, противогъбични, антивирусни, антисептични и стимулиращи свойства. Може да действа и като афродизиак. Вероятно, най-съществената и основна употреба на това масло е в денталната грижа. Голямо разнообразие от пасти за зъби, вода за зъби и други продукти за орална грижа съдържат масло от карамфил, като тяхна важна съставка.

Какво представлява маслото от карамфил?
Етеричното маслоот карамфил се извлича от сухите пъпки на цветовете на карамфиловото дърво, известно още с научното си название Syzygium aromaticum или Eugenia caryophyllata. Производството на карамфилово масло се извършва чрез дестилация на изсушените цветни пъпки, които се събират от дърветата.
Маслото от карамфил е неизчерпаем източник на лечебни свойства от древни времена. Може спокойно да се използва локално, като болкоуспокояващо. Богато е на растителни фенилпропаноиди с основен компонент евгенол, но съдържа и други биоактивни компоненти, като тимол, карвакрол и цинамалдехид. Има силен, пикантен аромат, който наподобява уханието на карамфила.
Факт е, че карамфилът е подправка, която се използва навсякъде, особено в Азия. Тази подправка формира една кулинарна основа, върху която стъпват редица различни азиатски кухни. Не случайно и маслото от карамфил може да се използва, като ароматизатор и овкусител.
Карамфилът бил използван в продължение на хилядолетия в Индия и Китай за подправка и лекарство при много заболявания.

• В Аюрведа (Аюрведична медицина) използвали карамфила при кариес и халитоза (лош дъх).
• В Китайската медицина, се е смятало, че карамфилът притежава свойства на афродизиак.
• Смлян карамфил традиционно се нанася върху леки порязвания с лечебни цели.
• Чаят от карамфил е популярна топла напитка за прочистване и детокс на човешкия организъм.
• Смята се, че маслото от карамфил помага при главоболие, метеоризъм и подуване, както и при редукция на стриите.
Както при повечето етерични масла, изследователите работят усилено върху оценяване на потенциалните ползи на карамфиловото масло и неговите компоненти върху здравето. Нека разгледаме подробно някои от научните изследвания до момента.

Приложение на карамфиловото масло и ползи за здравето
Както вече споменахме, може би основното приложение на маслото от карамфил е в денталната грижа, но това не означава, че полезното му действие се ограничава единствено и само до грижата за зъбите, венците, лошия дъх в устата и оралната грижа, като цяло. С право можем да го наречем чудодейно масло и това няма да е никак преувеличено.
Потенциален лек (природно средство) против акне
Акнето е кожен проблем, който засяга предимно тийнейджърите и младежите, но може да порази и всички останали хора, независимо от възрастта. Благодарение на своята висока ефективност, етеричните масла навлизат все повече в ежедневната грижа за кожата. Най-вероятно сте чували за използването на шипковото масло, маслата от лавандула и от лимонена трева, но не и за карамфиловото масло, чийто ползотворни качества често се пренебрегват. Смело можем да твърдим, че това е неоснователно, тъй като то е широко известно с антимикробните си свойства. Не липсват и научни доказателства в подкрепа на това твърдение. В едно конкретно изследване се доказва неговата специфична успеваемост в борбата срещу щамовете на пропионибактериите, които могат да причинят акне.
Евгенолът в маслото от карамфил притежава подмладяващи и стимулиращи свойства, което може да увеличи притока на кръв в кожата, правейки я сияйна и с младежки блясък. Може да го добавите към вечерната грижа за вашата кожа, но имайте предвид, че винаги е необходимо да го разреждате с базово масло. Ако сте имали алергични реакции от масла, то е най-добре първоначално да изпробвате маслото от карамфил върху малък участък от кожата.

Може да излекува кандидозни инфекции
Карвакролът и евгенолът в маслото от карамфил е възможно да имат противокандидозно и противогъбично действие. Според изследване, публикувано в списание “Орална микробиология и имунология”, карамфиловото масло може да се използва за лечение на кандидоза, причинена от гъбичката Candida albicans. Тези гъбични инфекции обикновено се появяват в устата, ушите, носа, по ноктите на ръцете, стомашно-чревния тракт и вагината.
За прочистване на червата с това масло, консумирайте го в малки количества, като е най-добре да го направите под лекарско наблюдение.
В изследване от 2005г., учените изследват действието на евгенола – основният компонент в карамфиловото масло, върху гъбичката Candida albicans. Тази гъбичка може да причини гъбични инфекции, като микоза (атлетско стъпало), орална млечница и вагинални гъбични инфекции. Според авторите на изследването, евгенолът притежава способността да убива тази гъбичка в култури и при плъхове.

Може да помогне в денталната грижа
Може би, най-популярната и традиционно преобладаваща употреба на маслото от карамфил е при зъбобол и болезнени венци. Евгенолът, който е една от най-важните съставки в карамфила, може да действа, като естествен анестетик, когато се прилага локално. Маслото от карамфил не лекува причината за денталните проблеми, но върши чудеса, като опция за потенциална, натурална, палиативна грижа в домашни условия. Обикновено е най-добре да го разредите с базово масло, след което да го нанесете върху проблемната зона.
В изследване от 2012г., учените изследват действието на маслото от карамфил върху денталната ерозия на зъбите от киселинни напитки, като ябълков сок. Разрушаването на зъбите може да доведе до появата на кухини. Според резултатите от изследването, маслото от карамфил успешно предотвратява денталната ерозия, което кара авторите му да вярват, че то действа по подобен начин и спрямо флуорида, предотвратявайки появата на кухини.
И още едно проучване, проведено през 2016г., изследва ефективността на десет натурални продукти срещу организми, които причиняват орални кухини. Карамфиловото масло показва най-висока ефективност в потискане развитието на тези организми.
В друго изследване от 2006г. се сравнява болкоуспокояващия ефект на гела с карамфилово масло и на бензокаина. Участниците, които експериментирали с използването на масло от карамфил и на бензокаина, имали значително намаляване на болката в сравнение с плацебо групата. По този начин, учените обобщават, че маслото от карамфил може да е ефективен локален анестетик.

Облекчава болката при никнене на зъби
Изследване върху проблемите при никненето на зъбите при деца, публикувано в сп.“British Dental Journal”, препоръчва употребата на масло от карамфил, като алтернативен, холистичен метод. Потенциалните лечебни свойства на това масло го правят подходящо за направата на успокояващ балсам за никнене на зъби при деца. Подходящо е дори за нанасяне върху бебешки венци в много разредена форма. Възможните антисептични и успокояващи качества на това масло могат да намалят болката и дискомфорта.

Може да увеличи сексуалното желание
Маслото от карамфил, също както и самият карамфил, се смята за потенциално мощен афродизиак. Достатъчни са само 2-3 капки от карамфиловото масло в топла вода, за да помогне при ниско сексуалното желание, засилвайки кръвообръщението в сексуалните органи. Най-вероятно по този начин се обяснява действието му на ефективен афродизиак.

Антимикробни свойства
Поради своите антимикробни свойства, маслото от карамфил може да се използва за превенция срещу инфекции. Може да е полезно при рани, порязване, краста, микоза – атлетско стъпало, гъбични инфекции, синини, милиария върху червени папили и други видове наранявания. Също така, може да се използва при ухапвания и ужилвания от насекоми. Маслото е много силно и е добре да се използва в разредена форма. Трябва да се използва с повишено внимание от хора с чувствителна кожа.

Антибактериални свойства
Маслото от карамфил притежава мощни антибактериални и противогъбични свойства. Поради това потиска растежа и размножаването на плесени, дрожди и бактерии. Според проучване, фенолните съединения в маслото могат да убиват няколко грам-отрицателни и грам-положителни бактерии.
В изследване от 2012г., учените откриват, че карамфиловото масло притежава способността да убива клетките на стафилококовите бактерии в течна култура и в биофилм. Биофилмът е общност от бактерии, които живеят заедно, защитени от тънък, предпазен слой. Повечето антибиотици не са ефективни в проникването в биофилма и унищожаването на стафилококовите бактерии, но според това изследване, карамфиловото масло се справя успешно с тази задача.
Изследване от 2017г. наблюдава противогъбичното действие на няколко етерични масла, сред които и карамфиловото, което се оказва най-ефективно при спиране размножаването на гъбични инфекции, произлизащи от околната среда.
В изследване от 2018г. се разглежда действието на етеричните масла върху различни бактерии, които предизвикват респираторни заболявания, като пневмония и грип. Въпреки, че ефектът бил по-малък в сравнение с изследваните антибиотици, маслото от карамфил е проявило своето антибактериално действие, добавено към течна култура или под формата на пара.

Засилва имунната система
Карамфилът и карамфиловото масло могат да бъдат полезни за засилване на имунната система. Техните потенциални антивирусни свойства спомагат за укрепване на устойчивостта към множество заболявания, защото антиоксидантите в етеричното масло от карамфил изчистват тялото от опасните свободни радикали.

Богат източник на антиоксиданти
Евгенолът, който се съдържа в маслото от карамфил, е мощен антиоксидант с висока активност в унищожаването на свободните радикали. Възможно е карамфиловото масло да съдържа и други антиоксиданти, което му придава висока стойност според капацитет на абсорбция на кислородни радикали. Това означава, че използването му в малки количества или нанасянето му върху кожата може да редуцира оксидативния стрес и да предотврати хронични заболявания.

Ускорява кръвообръщението
Евгенолът е универсален компонент, който може да спомогне за стимулиране на кръвообръщението. Повишената циркулация може да допринесе за насищането на кръвта и органите с кислород, което повишава метаболизма.

Може да предотврати появата на язви
Според данните от проучване, маслото от карамфил може да помогне за стимулиране на синтеза на слуз, което се смята за важен стомашно-защитен фактор. Поради това маслото от карамфил чрез съдържащият се в него евгенол може да предпази храносмилателни тракт и да предотврати образуването на язви и гастрит. Може да се подобри цялостното храносмилане и да се намали гаденето.

Мощни противовъзпалителни свойства
Флавоноидите в маслото от карамфил имат мощни противовъзпалителни свойства. Това мощно натурално масло може да бъде използвано за лечение на всякакъв вид възпаление в човешкото тяло – от зъбобол, възпалени венци, кожни раздразнения, през мускулни и ставни болки, до възпаление на червата.

Може да помогне за подобряване на здравето на сърцето
Маслото от карамфил може да подобри здравето на сърцето по много начини. Проучване, публикувано в сп. “British Journal of Pharmacology” показва, че евгенолът в маслото от карамфил помага за разширяване на артериите, като същевременно намалява кръвното налягане. Друга биоактивна съставка в маслото от карамфил – ацетил евгенол е мощен инхибитор на тромбоцитите. Представлява превенция срещу образуването на тромби и кръвни съсиреци.
Внимание: Карамфилът е естествен разредител на кръвта и не трябва да се приема с лекарства, които разреждат кръвта.

Облекчава болката
Маслото от карамфил може да се използва, като болкоуспокояващо средство. Няколко капки от маслото, нанесени върху преуморени мускули и стави, могат да облекчат болезненото чувство и подуването. Убедете се, че маслото, което прилагате локално е разредено и си направете тест за алергична реакция, ако имате чувствителна кожа.

Може да помогне за контрол върху диабета
Маслото от карамфил е изследвано за неговите потенциални ползи в лечението на диабет. Изследване с животни, публикувано в сп. “International Journal of Pharmacology”, изучава действието на маслата от карамфил и от джинджифил върху плъхове с диабет. В изследването се отбелязва, че тези масла представляват антиоксидантни агенти, които могат да спомогнат за справянето с диабета и неговите симптоми.
Потенциални хепатопротективни свойства
Изследователски проучвания показват, че биоактивните съставки в маслото от карамфил могат да спомогнат за здравето на черния дроб. Могат да предотвратят омазняването на черниядроб и да обърнат признаците на чернодробна цироза.

Приложение върху кожата
Изследване от 2017г. доказва, че в сравнение с петролното масло, маслото от карамфил значително облекчава сърбежа по кожата.
В изследване от 2007г. се сравнява локалната употреба на крем от карамфилово масло при лечението на анални фисули с омекотители на изпражнения и лигнокаинов крем. След 3-месечна употреба, лечебният ефект е на лице при 60% от хората, които използвали крем с карамфилово масло и само при 12% от хората, които използвали омекотители на изпражнения и лигнокаинов крем.

Още ползи от маслото от карамфил
Препарат против насекоми: Използва се като съставка в препаратите против буболечки и свещите против насекоми, защото изпарението може да бъде много мощно срещу насекоми. Обикновено няколко капки от маслото върху чаршафите държи насекомите далече през нощта.
Козметика: Може да се използва като масажно масло. Благодарение на силния аромат, успокояващия ефект и антисептичните свойства, маслото от карамфил е често добавяна активна съставка в сапуните и парфюмите.
Цигари от карамфил: В Индонезия по традиция карамфила се консумира под формата на цигари, които се наричат “kreteks”. Карамфиловите цигари се ползват, като алтернатива на тютюневите цигари. Проучванията показват обаче, че цигарите от карамфил са по-вредни за здравето от конвенциалните цигари. При пушенето на карамфилови цигари, количеството никотин, въглероден оксид и катран, което прониква в белия дроб, било по-голямо в сравнение с нормалните тютюневи цигари.
Ароматерапия: Маслото от карамфил се смесва добре с много от етеричните масла, сред които са маслата от босилек, розмарин, кимион, грейпфрут, лимон, индийско орехче, мента, портокал, лавандула и здравец.

Как да използваме маслото от карамфил?
При домашни условия, може да използвате маслото от карамфил под формата на спрей, с помоща на дифузер, локално или дентално.
Използването на маслото под формата на спрей е много лесен начин за разнасяне на пикантния аромат на карамфил в стаята. Също така може да се използва, като мек дезинфектант, поради антимикробните му свойства. Според препоръките на Американската Асоциация за Холистична Ароматерапия, за приготвянето на спрей, е необходимо да добавите 10-15 капки масло от карамфил в 30 грама вода. Етеричните масла не се разтварят във вода и трябва да се използва диспергиращ агент. Разклатете флакона добре преди употреба.
Също както при разпръскването със спрей, използването на дифузер ще помогне за разпространението на аромата на карамфил в цялата стая. Винаги следвайте точно инструкциите за употреба на дифузера. И при използването на спрей и при използването на дифузер, винаги е нужно помещенията да имат добра вентилация.

За да се възползвате от болкоуспокояващите свойства на маслото от карамфил, от лечебното му действие при оздравяване на рани или при кожен сърбеж, може да го нанасяте локално по няколко начина.
• Като масажно масло: Разтворете масло от карамфил в базово масло от кокос, жожоба или маслиново масло. Отново според насоките на Американската Асоциация за Холистична Ароматерапия, използвайте 15 капки карамфилово масло разредено с 1 унция /30 мл/ базово масло, за да направите 2.5% разтвор.
• Като крем, скраб или лосион: Разтворете масло от карамфил в козметичен продукт без аромат, като лосион или крем за лице. Препоръчва се 1 до 2,5 процента разреждане за нормална кожа и 0,5 до 1 процента разреждане за чувствителна кожа.

Странични ефекти
Маслото от карамфил може да предизвика силно усещане за парене, ако се използва в големи количества. Винаги се препоръчва използването на малки количества етерични масла, като трябва да сте изключително внимателни, когато ги прилагате на деца. Някои от страничните ефекти на маслото от карамфил са:
Алергия и токсични ефекти: Тъй като съдържа евгенол, голяма доза от маслото може да предизвика алергична реакция или токсични ефекти.
Чревни проблеми: Може да причини чревен дискомфорт, особено при деца.
Ниски нива на кръвна захар: Това масло може да доведе до падане на кръвната захар, така че хората с диабет трябва да са внимателни.
Нарушения на кръвосъсирването: Хора с нарушения на кръвосъсирването, като хемофилия, и тези, които взимат медикаменти за разреждане на кръвта, трябва да избягват използването на това масло.
Бременните жени и кърмачките не трябва да използват масло от карамфил, тъй като не е ясно дали това силно съединение се предава на бебето чрез кърмата. Също така пациентите, на които им предстои хирургична операция или дентална процедура, трябва да спрат приема на това масло, защото увеличава риска от кървене. Избягвайте да го използвате, ако имате пептични язви.

Какво представлява маслото от евгенол?
Маслото от евгенол е бледа, жълта или безцветна течност, която може да се отдели химически от оригиналното масло. Открива се също така в етеричните масла от кимион и дафинов лист. Наричано още евгенол, то често се използва като потенциално антисептично и анестетично средство. Обаче поради неговата висока концентрация, може да е вредно за черния дроб, ако не е разредено с базово масло или ако се консумира в големи количества.

Как да разпознаем качественото масло от карамфил?
Разбира се, най-лесният и бърз начин да се сдобиете с етерично часло от карамфил е да го закупите онлайн в био магазаните или лично на място в магазините за здравословно хранене и здраве. Ето някои малки трикове, по които ще разпознаете качественото масло:
Ще е от полза, ако знаете научното латинско наименувание на маслото, което трябва да е изписано на етикета на продукта. Латинското название на маслото от карамфил е Syzygium aromaticumили Eugenia cariophylata.
Обърнете внимание на съставките, които са описани на етикета, като най-качественото масло е винаги 100 % чисто натурално или био масло без други съставки.
Научните медицински изследвания безспорно сочат, че етеричните масла са високоефективни природни продукти.
Не се предоверявайте на рекламите, когато за някое масло се твърди категорично, че лекува едно или друго специфично здравословно състояние.
Може би сте вече запознати, но нека да отбележим, че етеричните масла трябва да се продават в тъмни стъклени шишенца, тъй като те отблъскват светлината, увреждаща маслото.

Споделяне на публикацията

Обратно към Био блог