Био Ориз Кафяв Басмати – Био Класа – 250 гр

2.69 лв.

SKU: 28-293

Описание

Био кафявият ориз басмати е пълнозърнест ориз с всички запазени полезни за храносмилането фибри, антиоксиданти и минерали. Изключително хранителен, много вкусен и с неповторим аромат.

Ориз Басмати е вид ориз, който често се използва в индийската и южноазиатската кухня, като обикновено има два вида – бял и кафяв. Кафявият ориз басмати е пълнозърнест, защото не е отстранена външната обвивка на зърното. Той е по-здравословен, защото съдържа диетични фибри и мастни киселини. Всяка порция обикновено осигурява въглехидрати и енергия, както и фолиева киселина, тиамин и селен. Той е с високо съдържание на микроелементи като натрий, ниацин, мед, желязо, витамин В6, цинк, фосфор, магнезий.

В сравнение с белия ориз басмати, кафявият има малко по-високо съдържание на калории, въглехидрати и фибри. Също така, повече магнезий, витамин Е, цинк.

Кафявият ориз басмати е с ниско съдържание на наситени мазнини, които поддържат сърцето здраво. Богат източник на фибри, този вид ориз предотвратява сърдечните заболявания, тъй като намалява кръвното налягане и нивата на холестерола в тялото. Осигурява здрава сърдечно-съдова система. Също така, фибрите в кафявия ориз са най-добрата храна за борба с раковите клетки. Предотвратяват рак на дебелото черво и рак на гърдата. Фибрите увеличават инсулиновата чувствителност, а високият им прием води до по-нисък риск от диабет.

Кафявият ориз басмати помага за отслабване, защото голямото количество фибри се разграждат трудно от организма, като по този начин контролират апетита и създават усещане за ситост. Предотвратяват появата на хемороиди, запек и болки в стомаха.

Тиаминът е чудесен за функционирането на мозъка. Подобрява концентрацията и паметта. Помага и за общото психично здраве. Редовната консумация на ориз басмати намалява риска от заболявания, като Алцхаймер и др.

Калий и магнезий, както и фибрите в ориза басмати, помагат за контролиране на кръвното налягане.

Не съдържа холестерол и глутен и е подходящ за диабетици и за хора с непоносимост към глутен. В ориза басмати се съдържат най-ниските нива на арсен в сравнение с други сортове ориз.

Препоръчителна употреба: Изплакнете неколкократно преди готвене. Накиснете за 10 минути, а след това оставете да поври на бавен огън за около 30 минути. Подходящ за ястия от ориенталската и индийска кухня.

Съхранение: На сухо и прохладно място при стайна температура.

 

Хранителни стойности за 100 гр:

Енергийна стойност (Kcal) 357
Мазнини (g) 2.8
от които наситени мастни киселини (g) 0.6
Въглехидрати (g) 72.7
от които захари (g) 0.5
Влакнини (g) 2.6
Белтъчини (g) 8.9
Сол (g) 0.01

Произход: Пакистан/ Индия

Допълнителна информация

Зърнени продукти - Вид

Ориз

Отзиви

Все още няма отзиви.


Само влезли клиенти, които са поръчали този продукт, могат да оставят отзив.