Био Киноа – Био Класа – 300 гр

4.69 лв.

SKU: 26-104

Описание

Историята на киноата започва от Андите в Южна Америка. Тази зърнена култура е била основна храна в Империята на Инките, защото може да оцелее при различни климатични условия. Поради нейните адаптивни свойства, киноата е била използвана от инките за храна в продължение на стотици години. В наши дни, Перу продължава да е най-големия производител на киноа в света.

Био киноата има голяма хранителна стойност – богат източник  на пълноценен протеин, благодарение на съдържащото се солидно количество лизин и изолевцин. Лизинът е основен участник в развитието и възстановяването на тъканите, а изолевцинът ускорява метаболизма и редуцира натрупаните мазнини.

Също така, съдържа есенциални мастни киселини или мононенаситени мазнини, като олеиновата киселина. В състава й има много витамин Е – антиоксидант, който е необходим за оздравителните процеси в организма. Също, има голяма концентрация на калций и други минерали, като цинк – нужен за тимусната жлеза, която управлява синтеза на имунни клетки. Други антиоксиданти в състава на киноата са кверсетин и кемпферол.

Притежава противовъзпалително и антиоксидантно действие, намалявайки риска от алергии. Използва се при диабетици, като същевременно намалява риска от развитие на диабет. Високото съдържанието на фибри и протеини поддържат нормални стойности на кръвната захар. Киноата способства за понижаване нивото на “лошия” холестерол, намалява риска от натрупване на плаки по стените на кръвоносните съдове и защитава от сърдечно-съдови заболявания като атеросклероза.

Фитонутриентите в киноата имат канцерогенен и антиалергичен потенциал, като последното прави растението силно препоръчително при хора, които трябва да избягват употребата на други зърнени храни заради глутена в тях.

Средна хранителна стойност за 100 g

Енергийна стойност (kJ / Kcal) 1552 / 365 
Мазнини (g) 6.1
– от които наситени мастни киселини (g) 0.7
Въглехидрати (g) 60.7
– от които захари (g) 2.5 
Белтъци (g) 14.1
Влакнини (g) 7.0
Сол (g) 0.01
Начин на употреба: Преди употреба, почистете и измийте зърната добре под течаща вода. Сварете киноата в съотношение 1:2 (1 част киноа към 2 части вода) за около 15-20 минути. Готова е когато семената се разпукат, станат полупрозрачни и перлени.
 
Състав: био киноа* 

*Сертифициран продукт от био стопанство.

Съхранение: На сухо и прохладно място, при стайна температура.

Произход: Боливия

Отзиви

Все още няма отзиви.


Само влезли клиенти, които са поръчали този продукт, могат да оставят отзив.