Био Елда – Био Класа – 500 гр

5.99 лв.

SKU: 26-103

Описание

Елдата (Fagopyrum) е род покритосеменни растения от семейство Лападови (Polygonaceae), която е по-скоро близка до киселеца и лапада, отколкото до зърнените култури. Родината й е Индия – там я наричат “черен ориз”, но е най-популярна в Русия, където я наричат „гречка“. Смята се, че елдата е култивирана преди 6000 години в Югоизточна Азия, разпространява се в Русия след 7-8 век, а в Европа през 15-18 век. Отглеждането на елда не изисква употребата на химикали, което я превръща в екологично чиста храна. 

Елдата има добра хранителна стойност, която се дължи на високото съдържание на минерали и антиоксиданти. Отнася се към хипоалергенните продукти, защото не съдържа глутен. Редовната консумация на елда подобрява храносмилането, тъй като тя е добър източник на фибри. Очиства организма от токсини, извежда холестерола, помага при запек и активира червата. Няма разхлабващ ефект.

В състава й влизат протеини и микроелементи като манган, магнезий, мед, желязо, калий, калций, йод, цинк и фосфор. Тя увеличава мускулната сила и издръжливост. Подхранва кожата, косата и ноктите. Също, притежава органични киселини (лимонена, ябълкова) и витамините А, С, РР, Р. Богата е на флавоноиди, които помагат за забавяне процесите на стареене и оказват противораков ефект.

Елдата е богат източник на растителен протеин и все повече хора, които искат да се откажат от месото, без да намалят потреблението на белтъчини, я предпочитат. Тя е на първо място сред зърнените култури с повече от 12% съдържание на белтъчини. В нея се съдържат още значими количества:

  • В-витамини – благоприятно влияят на нервната система, помагат срещу напрежение, безсъние, повишена възбудимост;
  • Желязо – активно участва в процеса на кръвотворене. То придава енергия и жизнени сили, подобрява външния вид и тена;
  • Рутин – благоприятен е за съдовете. Той предпазва от развиване на варикозни разширени вени, главоболие, различен род кръвоизливи;
  • Вит. А – въздейства върху зрението, костите, имунитета и кожата. Вит. А е мастноразтворим, затова гречката е полезна с масло;
  • Вит. Е – мастноразтворим и много важен за жените. Оказва въздействие върху пикочната система, ускорява регенерирането на кожата, способства затварянето на рани, забавя процесите на стареене;
  • Никотинова к-на – притежава изразено съдоразширяващо действие, подобрява еластичността на съдовете и капилярите.

Брашното от елда е основна съставка при приготвянето на палачинки и други сладки изкушения, включително то може да послужи като сгъстител за ястия. Елдата е подходяща храна за диабетици и хора с наднормено тегло, които искат да се разделят с излишните килограми. 

Хранителна стойност за 100g

Енергийна стойност (kJ / kcal) 1646 / 389
Мазнини (g) 3.4
– от които наситени мастни киселини (g) 0.7
Въглехидрати (g) 72.0
– от които захари (g) 0.0
Белтъци (g) 13.0
Влакнини (g) 10.0
Сол (g) 0.0

Начин на употреба: Сварете елдата в съотношение 1:3 (1 част елда към 3 части вода) за около 10-15 минути. Готова е когато зрънцата се разпукат, набъбнат и омекнат. Измийте и почистете преди употреба. Може да се използва за приготвянето на сладки или солени изделия, както и за каша от елда, която е подходяща за бебешка храна. Комбинира се с месо, зеленчуци, риба и супи, плодове.

Състав: био елда* Може да съдържа следи от соя. 

*Сертифициран продукт от биологично земеделие

Съхранение: На сухо и прохладно място, при стайна температура.

Произход: Китай

Отзиви

Все още няма отзиви.


Само влезли клиенти, които са поръчали този продукт, могат да оставят отзив.