Био Амарант Пукан – Био Класа – 100 гр

3.49 лв.

SKU: 28-107
Сертификати:

Описание

Амарантът бил основна зърнена храна на ацтеките. След завладяването на испанците, всички растения от амарант били изгорени, използването му било забранено и неговото притежание било строго наказвано.

Амарантът представлява средно високо, широко-листесто, храстовидно растение, което достига височина около 1м 50см и произвежда светли цветове, съдържащи голямо количество семена. ( Едно растение от амарант може да произведе повече от 60 000 семена). Амарантът е член на семейство Chenopodiaceae, следователно е родственик на цвеклото, спанакът, киноата и др. Поради това, някои от хранителните му характеристики са повече като на тези тъмно зелени зеленчуци, отколкото като на зърнените култури, които са част от съвсем друго семейство. Като киноата и просото, амарантът не е зърно на теория, но понеже се използва в добра комбинация с други зърнени култури в някои ястия, се смята за такова.

Когато става въпрос за съдържанието на солидно количество витамини, минерали и аминокиселини, амарантът много наподобява другите житни култури (като пшеница). Но когато се спомене амарант, има четири хранителни вещества, по които основно се раличава от останалите. Първото е аминокиселината лизин, която в повечето други житни култури е с ниско съдържание. Амарантът дори съдържа 2 пъти повече лизин, отколкото пшеницата.

Следват минералите: калций, желязо и магнезий. В амарантът има четири пъти повече калций и два пъти повече желязо и магнезий от пшеница. Амарантът може да бъде варен като другите зърнени култури, като се получава структура на овсесена каша. Може да бъде комбиниран с други зърна, а също може да бъде изпукан на тиган като царевица, което му придава вкус на орех и хрупкавост.

Състав: 100г Пукан амарант.

*Сертифициран продукт от биологично земеделие.

Произход: Индия

Допълнителна информация

Сертификати

EU-ORGANIC

Отзиви

Все още няма отзиви.


Само влезли клиенти, които са поръчали този продукт, могат да оставят отзив.