Арома Дифузери – Приложение, Ползи, Видове

Обратно към Био блог
Арома Дифузери

Арома Дифузери – Приложение, Ползи, Видове

Едва ли има някой, който да не познава благоприятното въздействие на етеричните масла върху човешкото тяло, но замисляли ли сме се някога как да се ползваме оптимално от тези природни дарове?

На помощ тук идват арома дифузерите, които представляват един перфектен начин за насищане на въздуха във нашия дом или офис с безценните полезни свойства на етеричните масла. Нещо повече, тези уреди са чудесно средство за пречистване на въздуха и създаване на релаксираща атмосфера около нас и по време на ароматерапевтичните сеанси. Дифузерите обикновено се използват за естетични или терапевтични цели и се славят с редица незаменими ползи за здравето. Някои хора предпочитат локалното приложение на етеричните масла, което безспорно е не по-малко ефективно, докато други са привърженици на приемането им вътрешно през устата или чрез инхалация (въпреки, че директната консумация и вдишване на етерични масла може да е вредно, ако се прекали).

С помощта на арома дифузерите се контролира количеството масло, което се разпръсква във въздуха, за колко дълго време и в каква концентрация. В този смисъл, арома дифузерът е отлична придобивка за всеки, който е активен в грижата за собственото си здраве и предпочита натурални и изпитани методи с доказана ефективност и с малко странични ефекти.

Причини, поради които да използваме арома дифузери:

За разлика от нагряването на масла в свещи или восъчни нагреватели, употребата на арома дифузери в помещенията позволява пълноценното усвояване на всички благотворни съставки на етеричните масла. В действителност, при затоплянето на етеричните масла, те променят свойствата си – изменят се жизненоважни химични съединения и компоненти, което по същество, е дифузия на маслата за аромат, а не за полезните им аспекти.

Поради тази причина, винаги е по-добре да изберете такъв вид дифузер, който не разчита на топлина за разпръскване на аромата. Дифузерите с нагряване използват топлина и не са толкова ефективни, колкото вентилаторните дифузери, пулверизиращите дифузери, изпарителните дифузери и ултразвуковите дифузери. Действието на изпарителните и ултразвуковите дифузери се изразява в разпространението на постоянна мъгла от етерични масла в помещението, което отпуска, релаксира, ободрява, повдига настроението и създава чувство на увереност.

Ползи от използването на арома дифузери:

Помагат за премахване на миризми: Ароматите въздействат директно и индиректно върху психологичното и физиологично състояние на човека. Научните изследвания показват, че вдишването на етерични масла може да има универсални психофизиологични ефекти, които повишават настроението и поведението на човек. Най-ароматните растения, които отстраняват неприятните миризми са лавандула, мента, розмарин, жасмин, лимон, здравец, лайка и градинска мента.

Допринасят за доброто настроение: Етеричните масла притежават силата да се справят с чувството на тъга и депресията, подобрявайки настроението. Например, напълно достатъчно е да включите дифузера по време на романтична вечеря и въздухът на романтиката ще се разпростре навсякъде. За тази цел, лавандулата и бергамота биха могли да свършат чудна работа. Ако пък редовно се чувствате уморени и без енергия, някои специфични масла, като грейпфрут, канела, лимон и портокал, са страхотни за придаването на ударна доза енергия и настроение.

Редуцират стреса и тревожността: Голяма част от хората прилагат метода на разпръсване на етерични масла във въздуха чрез дифузер, за да намалят тревожността, насърчавайки спокойствието на тялото и ума. В този случай, особено препоръчителни са масла, като лавандула, тамян, лайка и нероли.

Могат да отблъснат досадните насекоми: Много буболечки не могат да понасят уханието на етерични масла, което би могло да доведе дори до техния фатален край. Ето защо, етеричните масла се превръщат в незаменима превенция срещу комари и други насекоми. Най-добрите масла против насекоми включват мента, лавандула, канела, здравец и кедрово дърво.

Подсилват имунната система: Много етерични масла имат антибактериално и противовирусно действие и веднъж вдишани, те защитават имунната система. Маслата-бустери за имунитета са маслата от евкалипт, джинджифил, лимон, чаено дърво, мента, карамфил и камфор.

Контролират апетита и регулират теглото: Някои етерични масла са добре известни с взаимодействието си с лимбичната система (емоционалната страна на нашия мозък) и с намаляване на желанието за хранене, като по този начин помагат за свалянето на излишните килограми. Маслата от грейпфрут, лавандула, портокал, иланг-иланг и пачули са най-добрите за ограничаване на апетита.

Създават здравословна околна среда: Бактериите, които се пренасят по въздух, може да са много опасни, но ако разпръснете подходящите масла, можете да създадете антимикробна, антиоксидантна, противовъзпалителна и антибактериална среда вкъщи, която защитава здравето на вас и на вашето семейство. Маслата от чаено дърво, лимон, канела и риган са всичко, от което имате нужда за тази цел.

Действат, като бустерна доза за паметта и концентрацията: Много любопитен факт е, че бихте могли да подобрите паметта и когнитивните си функции, фокусирайки се върху разпространението във въздуха на масла, като розмарин, босилек, градинска мента, лимонена трева и мандарина.

Облекчават болката: Друго полезно приложение на арома дифузерите е тяхното болкоуспокояващо действие. Облекчават различни видове болка – главоболие, ставни болки и болка, произтичаща от претоварване на мускулите.

Как всъщност работят арома дифузерите?

Закупуването на арома дифузер за вашия дом или офис изисква заделянето на определена парична сума от семейния бюджет. При подобно решение, възникват множество въпроси и може би вече се питате на какъв точно принцип работят тези уреди (арома дифузерите). Тайната се крие в малкия, керамичен диск, който задвижва механизма на действие на ултразвуковите дифузери. Нужно е да налеете вода в контейнера и да добавите няколко капки от избраното от вас етерично масло, след което да включите дифузера. Керамичният диск започва да вибрира и да образува ултразвукови вълни, които разпадат/ разграждат маслото на миниатюрни частици. Следващата логична стъпка е дифузерът да започне да освобождава тънка пелена от мъгла от етерично масло с вода във въздуха на вашето помещение, позволявайки ви да дишате чистото, есенциално ухание на маслото.

Видове арома дифузери:

Изборът на дифузер е от значение, тъй като различните видове дифузери функционират по различен  начин. Още в самото начало, споменахме, че съществуват пет основни вида арома дифузери, всеки от които има своите предимства и недостатъци, в зависимост от това как и къде бихте желали да ги използвате, както и ефекта, който целите да постигнете.

Топлинен дифузер (с нагряване) – Топлинният дифузер затопля етеричното масло до степен на изпарение, в следствие на което маслото освобождава своето благовонно ухание във въздуха. Забележете, че ако целта ви е да постигнете лечебен ефект, то този вид дифузер не е толкова подходящ за това, но пък ще придаде приятен и безвреден аромат в цялата къща. Много от химичните съединения и компоненти се променят и неутрализирт под въздействието на топлината, което значително намалява здравословния ефект на маслото.

Вентилаторен дифузер – Вентилаторният дифузер не разчита на топлина, а по-скоро движи въздуха през фитил или абсорбираща повърхност, която съдържа етеричното масло. Този движещ се въздух носи дишащите молекули в околната среда, като по този начин пренася терапевтичните свойства, но зоната на въздействие е сравнително малка и ограничена. Подходящо е за малки помещения, като баня, кола или малка спалня, но не и за по-големи пространства, където ефективността ще е занижена.

Изпарителен дифузер – По подобен начин, изпарителните дифузери позволяват разпръсването на етеричното масло във въздуха, изпарявайки се бавно и постепенно. Размерът на молекулите може да служи за вдишване с лечебна цел, но отново това ще е ефективно за малко и затворено пространство.

Пулверизиращ дифузер – Пулверизиращите дифузери се смятат за най-добрия вид арома дифузери, които използват студен въздух под налягане за освобождаване на молекулите на етеричното масло чрез пулверизатор (пръскачка, спрей). По този начин, молекулите се разграждат на изключително фини частици, които се разнасят във въздуха, където се задържат в продължение на часове, вместо да паднат на пода, както се случва при другите дифузери. Ултра-фините частици се вдишват с лекота, почистват стаята от други токсични частици или попадат върху кожата и се абсорбират. Този вид дифузери са по-скъпи, но и са популярни с най-високата ефективност.

Ултразвуков дифузер – Ултразвуковият дифузер създава леки вибрации в комбинация от вода и етерично масло, които образуват прозрачен облак от мъгла във въздуха, където може да се вдиша и да подобри аромата в стаята. Областта на покритие на ултразвуковите дифузери може да е голяма, но смесвайки етеричните масла с вода, се компроментират лечебните им способности. Ултразвуковият дифузер се счита за вторият по ефикасност след пулверизиращия.

Списъкът с етерични масла, които могат да се употребяват в дифузер за постигането на многообразие от ползи и впечатляващи ефекти, е дълъг. Разгледайте нашите продукти с най-подходящите етерични масла за използване в дифузер.

Споделяне на публикацията

Обратно към Био блог